Foto: National Trust

Šok u galeriji: Nakon restauracije na čuvenoj se slici pojavilo zastrašujuće demonsko biće

Autor: Zlatko Govedić

Slika nazvana “Smrt kardinala Beauforta” iz 1789. godine, prikazuje prizor iz drame “Henrik VI., Drugi dio“, što je drugi nastavak Shakespeareove trilogije. Na slici se vidi kako vlastohlepni kardinal leži na samrti.

“Oh, bježi, zli i naporni demone što opsjedaš dušu ovog jadnika”, rekao je kralj Henrik VI. u drami.

Slikar Joshua Reynolds prvotno je napravio sliku doslovno prikazujući demona koji vreba u sjeni tik iza kardinala dok umire.

Sve je više ‘viđenja’ legendarnih čudovišta poput Nessie: Najnoviji incidenti tjeraju strah u kosti

Međutim, u to vrijeme uključivanje imaginarnog bića izazvalo je velike kontroverze, a jedan kritičar je tvrdio da je “previše smiješno i djetinjasto da bi izbjeglo kritiku”.

“Izraziti poetsku figuru tako doslovno u ovom čudovištu nije se uklapalo u neka umjetnička pravila tog vremena. Kada je slika prvi put izložena u Shakespeare Gallery u Londonu 1789., izazvala je više kontroverzi nego bilo koje drugo djelo na izložbi”, kaže John Chu, viši nacionalni kustos za slike i skulpture organizacije National Trust.
Slika “Smrt kardinala Beauforta” nakon restauracije, Foto: National Trust

Iako poznati slikar nije sâm prekrio demona, stoljeća propadanja i slojevi lakova na slici konačno su uzrokovali da lik nestane sa slike.

Tek kada je slika nedavno prošla kroz restauratorske radove, dugo izgubljeni demon ponovno se pojavio iz tame, ponosno zauzimajući mjesto iza kardinala, kako je Reynolds oduvijek i htio.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.