Gunung Padang, Screenshot/Youtube

Šok na arheološkom lokalitetu: ‘Ova je piramida pet puta starija od najstarije egipatske’

Autor: Zlatko Govedić

Nalazište Gunung Padang jest megalitski lokalitet u selu Karyamukti na zapadu otoka Jave (Indonezija) na 885 m nadmorske visine. Ondje se nalazi brdo, ugašeni vulkan, u nizu od pet terasa omeđenih tisućama šesterokutnih potpornih kamenih zidova kojima se pristupa sa 370 uzastopnih andezitnih stuba koje se uzdižu oko 95 m.

Andezit je neutralna vulkanska eruptivna stijena. Sastoji se od natrijevih i kalcijevih plagioklasa i bojenih minerala.


Gunung Padang već je dugo jedno od najmisterioznijih i najkontroverznijih mjesta u arheologiji.

Misteriozne građevine snimili na jugu Hrvatske: Iznenadili se kad su čuli o čemu se radi

Daleka prošlost

Znanstvenici su godinama raspravljali o točnoj starosti tog nalazišta, no sada su stručnjaci iz indonezijske Nacionalne agencije za istraživanje i inovacije napravili nove testove radiokarbonskog datiranja i otkrili da su najstariji dijelovi strukture stari  najmanje 16.000 godina, a možda i 27.000 godina!

Izgradnja je prekinuta oko 14.000. pr. Kr., prije no što je ponovno započela između 7900. i 6100. pr. Kr.

Najnoviji dio strukture završen je negdje između 2000. i 1100. pr. Kr.
Ako je Gunung Padang doista stariji od 16.000 godina, tada je stariji od egipatskih piramida, Stonehengea pa čak i mjesta Göbekli Tepe u Turskoj, koje je već promijenilo naše razumijevanje što su naši preci bili sposobni izgraditi oko 11.000 pr. Kr.

Inače, najstarija egipatska piramida jest Džozerova piramida u Sakkari, sjeverno od Memfisa, koja je stara 4700 godina.

Zapanjujuće otkriće u Srbiji: Pronašli nadgrobnu ploču bitne osobe i objavili o kome je riječ

Pseudoznanstvenik imao pravo?

Osim toga, ako izgradnja nalazišta seže 27.000 godina unatrag, to bi potpuno prepravilo povijesne knjige i otvorilo velika pitanja o našoj povijesti.
Neovisni istraživač i autor Graham Hancock, poznat po svojim pseudoarheološkim teorijama, koji je obrađivao Gunung Padang u svojoj seriji “Ancient Apocalypse” na Netflixu, već dugo tvrdi da je to mjesto izgradila civilizacija davno izgubljena u vremenu.

Ako se ova nova otkrića pokažu istinitima, to bi moglo značiti da je imao pravo sve ovo vrijeme.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.