Foto: Screenshot/YouTube/BBC Earth Unplugged

Snimljen je opaki ‘prst smrti’: Evo što radi svima koji nalete na ovu čudnu pojavu

Autor: F.F

Podmorski svijet ispod leda suočava se s rijetko viđenim izazovima i prijetnjama, a jedna od fascinantnih pojava snimljena je za BBC-jevu seriju “Zaleđeni Planet” 2011. godine. Život na hladnoći u moru nije nimalo lak, a ovakve ga pojave čine još izazovnijim. Ova prirodna formacija, poznata kao “brinicle”, izgleda poput ledenog prsta i predstavlja smrtonosnu opasnost za životne oblike na morskom dnu.

Brinicle nastaje ispod ledenih ploča, gurajući se prema dolje i predstavljajući ozbiljnu prijetnju morskom životu. Snimke BBC Earth Unplugged prikazuju ovu prirodnu pojavu koja može zarobiti i ugroziti morske organizme. Ali kako se brinicle formira?


Kako nastaje?

Pod ledenim blokovima, slana voda stvara kanale i uvale. Led, zbog svoje težine i činjenice da je slana voda teža od okolne vode, probija se kroz ledeni blok i spušta se prema dnu. Tijekom ovog procesa, slana voda smrzava se na nižoj temperaturi od okolne vode, putem zaleđuje sve što dodirne dok tone prema morskom dnu.

Genijalna ideja za čišćenje opasnog svemirskog otpada! Tisuće krhotina jure nezamislivom brzinom

Ako naiđete na brinicle, bolje je brzo se povući, jer ova prirodna pojava može biti smrtonosna za morski život. Ovo otkriće dolazi u središte pažnje u vrijeme kada najveći svjetski ledenjak, A23a, pokazuje neočekivano kretanje, odvajajući se od Antarktike nakon više od tri desetljeća.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.