iStock

SMAK SVIJETA JE NEIZBJEŽAN! Evo zašto nijedna civilizacija ne može dugo opstati u svemiru

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Šef Medicinske službe tehnološkog giganta Intel, John Sotos smatra da je biotehnologija najveća prijetnja stabilnosti ljudske vrste.

“Na Zemlji, kontrola endogenih faktora koji bi mogli uništiti civilizaciju – naime, iscrpljivanje ekonomskih resursa, nuklearno oružje i korupcija u okruženju, do sada je ležala na veoma malom broju ljudi koji upravljaju velikim nuklearnim oružjem ili upravljaju najvećim nacionalnim gospodarstvima. Međutim, nove tehnologije mogle bi to promijeniti”

Ovo je Sotos predstavio u nedavno objavljenoj studiji u kojoj kaže da bi naša vrsta mogla nestati za samo tisuću godina.

Naime, u cijelom vidljivom svemiru sa sto milijardi galaktika, samo na Zemlji zasigurno postoji inteligentan život.

Taj očigledni paradoks, koji je zapazio Enrico Fermi i drugi, mogao bi se objasniti “Velikim filterom” koji sprječava da se civilizacije formiraju ili prežive.

“Stoga bih savjetovao naprednim tehničkim civilizacijama da se usmjere na obranu od egzistencijalnih prijetnji, kao što su mikrobi ili nanostrojevi”, zaključuje Soto.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.