Screenshot/Youtube

SMAK SVIJETA JE BLIZU!? Prijeti li nam sudar kozmičkih razmjera?

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Jedno vrijeme, ljudi su vjerovali da će do smaka svijeta doći zbog sudara s planetom Nibiruom, tzv. “Planetom X”. Podrijetlo tog predviđanja seže još od drevnih Sumerana, tj. od jedne od prvih svjetskih civilizacija.

Zecharia Sitchin (1920.-2010.) bio je znanstvenik koji je radio na prevođenju drevnih sumerskih i akadskih tekstova. Povezujući svoje prijevode s tumačenjima ikonografije, Sitchin je razvio teoriju o tome kako su Sumerani razmatrali postojanje navodnog planeta Nibirua, predviđali kraj svijeta i kako su se njihovi bogovi isprepletali sa svim tim.

Sumer je bio jedna od prvih civilizacija za koju znamo da je postojala, najmanje 4500 godina pr. Kr. Sumerani su se naselili u sjevernom dijelu Mezopotamije, a Sumer se sastojao od nekoliko velikih gradova.

Sitchin se koristi ikonografijom Sunca okruženog brojnim planetima kako bi podupro svoju teoriju da su Sumerani bili ne samo svjesni planeta Nibirua nego su mu dali i posebno značenje.

No kako je moguće da, unatoč tomu što je znanost toliko napredovala, da u našem Sunčevu sustavu postoji dodatni planet za koji ne znamo, tim više što su za nj znali stari Sumerani?

To se može objasniti navodnom orbitom planeta Nibirua. Njegova navodna orbita oko Sunca mnogo je veća i mnogo izduženija od ostalih planeta u našem sustavu. Zapravo, Sitchin tvrdi da jedna potpuna rotacija oko Sunca traje oko 3600 zemaljskih godina.

Sitchin povezuje nekoliko biblijskih i povijesnih događaja s prisustvom planeta Nibirua, tvrdeći štoviše da je velika biblijska poplava nastala zbog gravitacijske privlačnosti koju je izazvao Nibiru.

Iako bi prolazak planeta Nibirua pored Zemlje mogao biti utemeljen na Sitchinovu vremenskome okviru, pobornici te ideje tvrde da se dužina orbite, naravno, može promijeniti uslijed pomjeranja gravitacijskih sila tijekom stoljeća. To bi značilo da se potencijalni prolazak može dogoditi mnogo prije no što bismo inače mislili.

Od samoga su Nibirua još zanimljiviji njegovi pretpostavljeni stanovnici. Pojam “Anunaki” odnosi se na panteon bogova koji su obožavali Sumerani, Akađani, Babilonci i Asirci. Ti bogovi potekli od Ana, “boga neba”. Sitchin smatra da je, prema sumerskim tekstovima, Nibiru prije zvijezda nego planet.

Čini se da je pobornika ove ideje sve manje, čak i među teoretičarima urote.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.