Pixabay

Sledit će vam krv u žilama: na Silbi vampir terorizira ljude u obličju KRVAVE kozje mješine!

Autor: MiMi

Silba je mali dalmatinski otok u zadarskom arhipelagu. Mali, ali čudesan. Mještani prepričavaju brojne legende iz bogate otočke povijesti, a donedavno se na otoku i održavao Festival paradigmatskih zbivanja, posvećen bogatoj ‘paranormalnoj’ kulturnoj baštini malenoga otoka.

Od brojnih otočkih legendi, posebno je zanimljiva ona o vampiru Pankogulu koji je terorizirao stanovnike Silbe u 19. stoljeću. Priču o Pankogulu mještani nerado pripovijedaju jer ju doživljavaju kao lokalnu sramotu.

Vampir Pankogulo bio je poljski vagabundo Pan Kogulo koji je krajem 19. stoljeća zalutao na Silbu iz austrijske Galicije i tamo se nastanio. Domaćini su se sažalili nad njim, dali mu krov nad glavom i posao zvonara u seoskoj crkvi.

Pankogulo je, međutim, poludio i 1895. ubio suprugu, djecu i unučad, a potom i sebe. Počinjeni grijesi nisu mu dali mira ni u grobu pa se povampirio. Nekoliko dana nakon njegova pokopa u neoznačenom grobu, na otoku je započeo ‘moritud’, neobjašnjivi pomor stoke.

Otočani su se okupili kako bi raspravili situaciju, a Pankogulo im se obratio iz grma.

“Hoćete u dvi il’ u četir’?”, upitao ih je.

“Četiri”, odgovorili su uplašeni seljani.

Te noći Pankogulo je ubio svu krupniju stoku na otoku, onu koju hoda na četiri noge. U strahu i užasu, seljani su se okupili u malenoj crkvici kraj groblja i tamo molili Djevicu Mariju da ih oslobodi od neopisivog zla koje ih je snašlo. Molili su i Pankogula da se pojavi na suočenju s Bogom i Djevicom.

Bijući i nakon smrti častan Pan, pojavio se na zahtijevanom megdanu. Ušao je u crkvu u obličju krvave, kozje mješine, a otočki muževi i žene napali su ga motikama, krampovima, srpovima, kolcem i drugim oružjem koja su imali. Uskoro su probili mješinu, a iz nje je potekla crna krv koja je onečistila crkvu. Da unište svetogrđe, mještanke su 40 dana i 40 noći bez prestanka prale crkvu morskom vodom. Da se to uistinu zbilo, potvrđuje i zapis u arhivu austrijske Dalmacije u kojem je zabilježeno neobjašnjivo pranje crkvice na Silbi koje je trajalo 40 dana.

Oni koji posjete Silbu u noćima krvavog mjeseca, mogu susresti Pankogula i čuti ga kako urla svu svoju bol zbog prokletstva koje ga je snašlo.

(Izvor: vilenjak.blog)

Autor:MiMi
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.