Pixabay

SKRIVENA TAJNA: Renesansno djelo Mona Lisa krije poruku

Autor: Dnevno.hr

Jedno od najpoznatijih slika talijanskog umjetnika Leonarda da Vincija je djelo Mona Lisa slikano tehnikom ulja na drvetu. Mona Lisa za znastvenike odavno predstavlja veliku zagonetku kako zbog identiteta žene koja je na slikana tako i zbog zagonetke koju krije sama slika.

Pixabay

Talijanska povjesničarka Carla Glori istraživanjima je došla do zaključka da slika krije šrifru. Prema zaključcima iza lijevog ramena zagonetne žene nalazi se kameni most u čijoj su arhitekturi upisani brojevi 2 i 7. Most predstavlja Ponte Gobbo ili Ponte Vecchio smještenom u talijanskom gradu Bobbio, a brojevi predstavljaju 1472. godinu kada je most uništen u poplavi.

Slika je još uvijek velika enigma za istraživače jer se uz Leonardovu sliku pojavila još jedna ‘Isleworth Mona Lisa’ koja podsjeća na ‘pravu’.

Pixabay

Uspoređivanjem slika utvrđeno je da obe imaju jednake proporcije, položaj figure i pogled. Jedina razlika je u tome da ‘nova’ Mona Liza ima malo svjetlije tonove, a zanimljivo je da je nastala prije Leonardove.

Je li netko kopirao Leonardovo remek djelo ili je on kopirao tuđe povjesničari još trebaju otkriti.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.