Foto: Screenshot/YouTube

‘SILA BOGA NE MOLI!’ Konflikt, koji je presudio jednoj obiteljskoj lozi, stvorio je hrvatsku turističku atrakciju i zaštićeni spomenik kulture

Autor: L.B.

Kao i cijela naša obala i otoci, otok Brač obiluje bogatom poviješću, kao i nesvakidašnjim životnim pričama ljudi koji tamo žive i koji su kroz povijest živjeli.

Kao dokaz tome služe i građevine koje su gradili, pa je tako jedna od najzanimljivijih svakako priča o ‘kući u kući’ koja se nalazi u Bolu na Braču.

Danas je zaštićeni spomenik kulture i nezaobilazna postaja turista koji dolaze vidjeti Bol, a njezina priča počinje u 19. stoljeću.

Nije htio prodati kuću, dao se u bijeg

U Bolu je tada živio Marko Sila, brački težak koji je sagradio običnu kamenu kuću. No, zemlja na kojoj ju je sagradio pripadala je obitelji Vuković koja je brojala šestero braće.

Njih trojica bili su svećenici, a ostala trojica pomorski kapetani koji su plovili Mediteranom i bavili se trgovinom. Odlučivši se oženiti, tri brata su na Brač dovela tri Španjolke, a kako su gotovo sve radili zajednički, odlučili su sagraditi veliku zajedničku kuću na svojoj zemlji.

Međutim, na njihovoj se zemlji već nalazila kućica Marka Sile, pa su mu Vukovići ponudili veliki novac kako bi ju otkupili. No, Sila svoju kuću nikako nije htio prodavati.




Uvidjevši kako neće to tako lako proći, kapetani su angažirali ondašnjeg načelnika mjesta Vužića, kako bi im pomogao posredovati kod Marka Sile i kako bi ga nagovorio da im ipak proda kuću. No, Sila se s načelnikom posvađao i zaprijetio mu smrću te se, u strahu od odmazde, dao u bijeg.

Rod Vukovićevih se ugasio, a Sila se vratio

Pobjegavši u Dubrovačku Republiku, u Silinoj odsutnosti braća Vuković su ipak započela gradnju oko njegove kuće koju su potom namjeravali srušiti. Čuvši te vijesti, Marko se naljutio te se vratio u Bol i postavio eksploziv pod zidove palače, međutim, u miniranju su ga spriječili žandari, nakon čega je ponovno pobjegao.

Vukovići su potom nastavili graditi svoju palaču, podigli su tri kata nakon čega su trebali postaviti podove i krov, za što im je bila potrebna drvena građa, po koju su se zaputili u Veneciju. Nakrcavši brod drvom, krenuli su natrag prema Braču.




No, na putu natrag ih je uhvatilo veliko nevrijeme koje je potopilo brod, a od posade se nitko nije spasio. Kako nijedan od šestorice braće nije imao djece, rod Vukovićevih se ugasio, a Marko Sila se nekoliko godina nakon toga vratio živjeti u svoju kuću, današnju bolsku turističku atrakciju, poznatu kao ‘kuća u kući’.

Budući postoji opasnost od urušavanja, na prozore vanjske kuće postavljene su  rešetke kako se unutra ne bi ulazilo.

 

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.