Ilustracija/Screenshot/Twitter

Sedam vatrenih kugla palo na zemlju! Stručnjaci tvrde: ‘To nisu meteoriti! Ne znamo što su’

Autor: Z.G./Dnevno.hr

U Čileu su prošloga mjeseca s neba padale sjajne vatrene kugle, a dužnosnici još uvijek pokušavaju otkriti što su i odakle dolaze. Jedno je sigurno: tajanstveni gorući objekti nisu bili meteori.

Vatreni NLO-i spustili su se na grad Dalcahue na čileanskom otoku Chiloé 25. rujna, izvijestio je CNET. Nepoznati objekti srušili su se na sedam lokacija koje su zahvatili požari koje su vatrogasci smjesta ugasili.

Geolozi iz čileanske Nacionalne službe za geologiju i rudarstvo ubrzo su stigli kako bi ispitali svih sedam lokacija. Dok su obavljali analize, priča se proširila lokalnim i nacionalnim medijima.

Čileanski astronom i astrofizičar José Maza rekao je čileanskoj novinskoj mreži TVN da su plamena tijela vjerojatno bili meteoriti ili svemirski ostaci koji su se odvojili od raketa ili satelita, prenosi CNET.

Dana 26. rujna astronom Jonathan McDowell iz Harvard-Smithsonian Centra za astrofiziku napisao je na Twitteru rekavši da su objekti vjerojatno meteoriti te da “nema kandidata za neku drugu vrstu svemirskih objekata koje može vidjeti”.

“Ali ponekad treba nekoliko dana da stignu relevantni podaci”, dodao je McDowell.

No, dana 28. rujna geolozi su objavili službenu procjenu: Nijedno od sedam nalazišta nije imalo tragove meteorita. Budući da tajanstveni objekti nisu bili meteori, logika nalaže da su to vjerojatno bili “svemirsko smeće”.




Dužnosnici su rekli kako će provesti detaljnije analize uzoraka tla prikupljenih s nalazišta kako bi se uvjerili, prenosi CNET.

Samo će vrijeme reći što je točno palo s neba te neobične rujanske večeri.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.