xJPL-Caltech/SSIx

Saturnova Zvijezda smrti prevarila znanstvenike. Ispod ledene površine krije se pravo čudo

Autor: Dnevno

Nove analize pokazale su da jedan od Saturnovih satelita možda krije ocean ispod površine. Naime, riječ je o mjesecu Mimas, poznatijem i po nadimku Zvijezda smrti jer nalikuje na zloglasnu svemirsku stanicu iz Ratova zvijezda.

Blaga i čudna oscilacija u njegovoj rotaciji koju su detektirali astronomi mogla bi biti zbog oceana ispod površine. Ako je to zaista slučaj, Mimas će se pridružiti satelitima poput Europe (Jupiterov satelit) i Enkelada (još jedan Saturnov satelit) u kategoriji nebeskih tijela s oceanom.

“Površina Mimasa prekrivena je kraterima te smo mislili da je čitav satelit veliki komad leda”, rekla je geofizičarka Alyssa Roden sa Instituta Southwest. Drugi sateliti s oceanima, poput Enkelada i Europe, pokazuju drugačije znakove geoloških aktivnosti.

Ispod leda pravo čudo

“Izgleda da nas Mimasova površina vara i naša nova saznanja su proširila definiciju potencijalno nastanjivih svjetova u našem Sunčevom sistemu“, objašnjava Roden.

Geološke aktivnosti duboko unutar satelita s podzemnim oceanima, poput Enkelada i Europe, do kojih dolazi uslijed plimskog naprezanja i gravitacijskih  interakcija sa svojim planetima (Saturnom i Jupiterom), stvaraju dovoljno topline da drže vodu ispod površine u tekućem stanju.

Mimas, međutim, činilo se  da ne pripada toj grupi satelita, ali su znanstvenici usprkos tome primijetili pomoću sonde da je njegova libracija slična kao na drugim satelitima s podzemnim oceanima. Mimasova ledena kora je između 24 i 31 kilometar debela, a ispod nje se nalazi globalni ocean.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.