fbpx
Foto: Wikimedia Commons

SADA TO PRIZNAJU I ZNANSTVENICI! Misteriozni tasmanski tigar izumro je mnogo kasnije nego što se dosad mislilo?

Autor: Zlatko Govedić

Tasmanski tigar, psoglavi vučak ili tilacin (Thylacinus cynocephalus), podrijetlom iz Australije, Tasmanije i Nove Gvineje, bio je tobolčar iz porodice zvjeraša za kojeg se smatra da je izumro prije nekoliko desetljeća.

Po izgledu je podsjećao na psa, no imao je pruge nalik tigrovima. Bio dug do 1,3 m, a rep je bio dug oko pola metra. Isticao se snažnim čeljustima koje je mogao jako razjapiti. Vjeruje se da je plijen lovio sam ili u paru.

Sporadična izvješća o navodnim viđenjima tasmanskog tigra u divljini, međutim, nastavljena su čak i do danas, o čemu smo često pisali. To je navelo mnoge istraživače da vjeruju da su izvješća o njegovoj smrti možda bila uvelike pretjerana.


Istraživači sa Sveučilišta u Tasmaniji proveli su novu studiju o nestanku tasmanskog tigra i zaključili da postoji dovoljno dokaza koji upućuju na to da vrsta nije u potpunosti nestala u 1930-ima te da se vjerojatno održala barem do kasnih 1990-ih.

Kako bi došao do ovog zaključka, tim je pregledao više od 1200 viđenja tijekom desetljeća iz vladinih glasila, novinskih arhiva, muzeja, suvremene korespondencije i više.

Stvaranjem detaljne, odabrane baze podataka ovih viđenja, istraživači su uspjeli utvrditi da je tilacin vjerojatno preživio mnogo dulje nego što govore službeni zapisi.

Stoga se kao novi privremeni datum izumiranja smješta u kasne devedesete. Vjerojatnost da tilacin uopće nije izumro, međutim, i dalje je iznimno niska.

Podsjećamo da će novi višemilijunski pothvat pokušati vratiti tasmanskog tigra u život putem genetske obnove.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.