fbpx
Foto. Profimedia. Ilustracija spajanja crnih rupa

SABLASNI UŽARENI PRSTENOVI: Oko crne rupe snimljen misteriozni fenomen, o čemu se tu radi?

Autor: Dnevno.hr

Crne rupe jedna su od najvećih misterija svemira, teško ih je i zamisliti.

No, zahvaljujući nedavno objavljenoj NASA -inoj slici, sada jednu možemo bar malo bolje vizualizirati.

Sablasni užareni prstenovi snimljeni su oko crne rupe od strane NASA-inog RTG opservatorija Chandra i opservatorija Neil Gehrels Swift. RTG snimke otkrivaju ono što bi inače bilo nevidljivo.


Crna rupa postoji u binarnom sustavu s pratećom zvijezdom – a gravitacija crne rupe odvlači materijal od zvijezde u svoj disk.

Sustav crnih rupa i zvijezda zove se V404 Cygni i udaljen je oko 7800 svjetlosnih godina od Zemlje. Zvijezda ima otprilike pola mase našeg Sunca.

Svemirski opservatorij Swift, lansiran 2004. godine, u lipnju 2015. otkrio je eksploziju rendgenskih zraka iz binarnog sustava. Taj je prasak zapravo stvorio energetske prstenove koji su vidljivi na rendgenskim slikama, piše CNN.
Fenomen nazvan svjetlosni odjek

Fenomen iza prstenova se naziva svjetlosni odjek. Naime, kada su se X-zrake iz binarnog sustava odbile od oblaka prašine raspršenih po svemiru između V404 Cygnija i Zemlje došlo je do stvaranja ovog zanimljivog fenomena.

Svemir je pun prašine, ali ona više nalikuje na dim ispunjen sitnim česticama. Na novoj snimci koju je objavila NASA vidi se kombinacija snimaka rendgenskih zraka koje je registrirao opservatorij Chandra i podataka s optičkog teleskopa Pan-STARRS na Havajima.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.