Ilustracija/Twitter

RUSKO-KINESKI IMPERIJ OSVAJA SVEMIR: S bazom na Mjesecu slomit ćemo Ameriku!

Autor: ZG/Dnevno.hr

Ravnatelj Ruske svemirske agencije “Roskosmos”, Dmitrij Rogozin, predložio je Kini stvaranje zajedničke baze na Mjesecu odakle bi dvije zemlje krenule u osvajanje dubokog svemira.

Rogozin je s ovu ponudu Pekingu, nedvojbeno odobrenu od samog državnog vrha, iznio na Međunarodnome ekonomskom forumu koji se održava u Sankt-Peterburgu. Naglasio je da bi to udruživanje snaga moglo imati veliku budućnost jer Kina i Rusija zajedničkim snagama mogu ostvariti “velike rezultate”.

Rogozin je prije nekoliko dana izjavio da će ruski svemirski brod s posadom krenuti na Mjesec tek kada se “Roskosmos” uvjeri da će to biti “sigurna misija”.

Prethodno je objavio da bi Rusi mogli stupiti na Mjesec 2030. godine. Naveo je da će odmah potom početi gradnja “naselja za astronaute”.

Kina je prva u svijetu po broju lansiranja satelita te ima ambiciju stvoriti vlastitu orbitalnu stanicu koja bi kružila oko Mjeseca.
Rusija pak navodno već nekoliko godina radi na svemirskom brodu s elektroreaktivnim motorima, kao i na “atomskom tegljaču” koji će funkcionirati tako što će atomski reaktor pokretati turbogenerator koji će proizvoditi struju, a ona će pokretati ionske motore velike snage.

Takvi tegljači mogu funkcionirati samo u svemiru. Njihovi će motori moći raditi i duže od godinu dana, ali imaju veoma malu “vučnu snagu”. Na Zemlji se njima ne može odraditi ništa ozbiljno, ali u svemiru će osiguravati i letove prema drugim planetima i asteroidima.

Roskosmos razvija i projekt “Sfera” kojim se predviđa porast broja ruskih satelita za sondiranje Zemlje na čak 600.
Roskosmos se sprema da nakon 2024., kada zajedničko korištenje međunarodne svemirske stanice bude završeno, počne svoj (ruski) dio rabiti kao samostalnu postaju. Za to će joj biti potreban veći unutarnji prostor za astronaute te više solarnih panela za dobivanje struje. Ruski svemirski projekt “Luna 25” neće početi prije 2021. godine.

Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.