Ilustracija

Ruski stručnjak upozorava: ‘Ovo su razlozi zašto bi oružje uskoro moglo biti lansirano u svemir’

Autor: Zlatko Govedić

Mogućnost lansiranja oružja u svemir je realna, ako ne budu poduzete odgovarajuće mjere, smatra upravitelj vojno-političkog smjera istraživanja na Institutu za SAD i Kanadu Ruske akademije znanosti Pavel Zolotarev, piše Sputnik.

“Što se tiče početka izvođenja oružja u svemir u širokom smislu, uopće nije nužno da to bude neka vrsta udarnog oružja. Nažalost, ta mogućnost se veoma jasno vidi. Štoviše, ono što je tužno jest što obje strane – SAD i Rusija, shvaćaju da je to iznimno opasna faza te nijedna od njih ne želi započeti taj proces. Ali razina uzajamnog nepovjerenja je toliko visoka, da bi zbog neznanja i sumnje, taj proces zaista mogao početi u bliskoj budućnosti, ako ne poduzmemo odgovarajuće mjere organizacijske i tehničke prirode” rekao je Zolotarev tijekom online konferencije “Nuklearne ambicije SAD-s: od Trumana do Trumpa”.

(VIDEO) SUMNJA SE U BIOTERORIZAM! Netko šalje tajanstvene sjemenke diljem svijeta: Nemojte ih saditi!

Dodao je da je situacija u kozmosu veoma složena i da tamo raste konkurentno okruženje i u pogledu raspodjele orbita i frekvencija, a da svaka država sa svemirskim uređajima počinje ovisiti o tim sustavima.

“Stoga je prijetnja da će oružje biti lansirano u svemir stvarna i treba je spriječiti. U tom pogledu je važno ne baviti se toliko međusobnim optužbama, koliko tražiti korake za uklanjanje razine međusobnog nepovjerenja i razvijati razinu korektivnog monitoringa stanja u kozmosu”, zaključio je ruski stručnjak.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.