Screenshot/Youtube

RUSKA VOJSKA U SVETOJ ZEMLJI: Čuvaju šokantnu biblijsku tajnu?

Autor: Z.G./Dnevno.hr

U sirijskome gradu Palmiri pod zaštitom ruske vojske provodi se tajno iskopavanje čiji je cilj otkrivanje biblijskih antikviteta. Tri neimenovana izraelska arheologa već su otkrila neke predmete. Svojim otkrićima mogli bi dokazati da su na tom području nekada živjeli Židovi. Rusi su uspostavili kamp i vojnu bazu unutar arheološke oblasti u Palmiri ubrzo pošto su preuzeli grad od tzv. “Islamske države”.

Prema riječima dr. Alija Sheikmusa, predsjednika Sirijskoga društva za zaštitu arheoloških nalazišta, prethodna iskopavanja u Palmiri nisu otkrila nikakve tragove da su Židovi živjeli na tom području, osim sinagoge čiji su ostatci transportirani u Nacionalni muzej u Damasku.

Ali Sheikmus je istaknuo da su Rusi uložili velike napore za zauzimanje Palmire i dobivanje odobrenja za iskopavanje tog arheološkog nalazišta i njegovu restauraciju, iako nisu dovoljno stručni za sirijska arheološka nalazišta.

Norveški profesor Jørgen Christian Meyer sa Sveučilišta u Bergenu smatra da čak ni otkrivanje židovskih zapisa u Palmiri ne bi bilo dovoljno da se dokaže da je to bio židovski grad jer postoji mnoštvo dokaza koji potvrđuju da su u Palmiri većinom živjeli ljudi koji su govorili aramejskim jezikom i koji imaju sirijsko podrijetlo. Neki pokušavaju pripisati izgradnju Palmire kralju Solomonu, ali bezuspješno.

“Osim Židova, u gradu je bilo Grka, Rimljana i pripadnika drugih etničkih zajednica iz raznih dijelova Bliskog istoka. Palmira je bila višejezična, multikulturalna i multireligijska sredina. Takve mješavine različitih elemenata su normalne za veća carstva. Isto kao što Židovi tvrde da je to bio židovski grad, mogli bi i Grci i Talijani tvrditi da je njihov”, smatra Meyer.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.