Foto: Screenshot/YouTube

Rupa na Antarktici veličine Švicarske stalno se širi: ‘Pojavi se pa nestane, to utječe na oceane’

Autor: F.F

Znanstvenici su napokon otkrili uzrok ponovnog otvaranja rupe veličine Švicarske u antarktičkom morskom ledu. Rupu nazvanu Maud Rise polynya prvi put su primijetili istraživači 1974. i 1976. u Weddellovom moru na Antarktiku. Od tada se periodično i kratkotrajno pojavljivala na istom mjestu, otvarajući se u različitim veličinama ili godinama uopće ne pojavljujući se. To je zbunilo znanstvenike, koji su pokušavali otkriti točne uvjete za nastanak rupe.

U 2016. i 2017., ogroman prostor od 80,000 četvornih kilometara otvorio se tijekom nekoliko tjedana tijekom zime, pružajući znanstvenicima priliku da detaljno istraže ovaj fenomen i konačno riješe 50-godišnji misterij. Njihova otkrića objavljena su u srijedu (1. svibnja) u časopisu Science Advances, a prenosi Live Science.

“2017. je bila prva godina s tako velikom i dugotrajnom polinjom u Weddellovom moru od 1970-ih”, izjavio je Aditya Narayanan, glavni autor studije i postdoktorand na Sveučilištu Southampton u Engleskoj.

O čemu se radi?

Kada zima dođe na Antarktiku, morski led se širi s minimuma od oko tri milijuna kvadratnih kilometara na 18 milijuna kvadratnih kilometara, pokrivajući 4% Zemljine površine u nepravilnim, porculanskim bijelim pločicama. Većina tog leda raste tijekom tjedana dugih polarne noći na ledenoj ploči koja obavija kontinent. Rupe u ledu, poznate kao polinije, formiraju se kada jaki vjetrovi razmaknu ledenice.

Međutim, na otvorenom oceanu, daleko od obalnih vjetrova, gdje je polinija Maud Rise, manje je vjerojatno da će se pojaviti rupe u ledu. Ovo, zajedno s naglim smanjenjem ukupne površine leda u Južnom oceanu, potaknulo je znanstvenike da istraže specifične uvjete koji bi mogli uzrokovati pojavu polinije Maud Rise.

Da bi istražili ovu tajnu, znanstvenici su analizirali podatke sa satelita, autonomnih plovaka, označenih morskih sisavaca i prethodnih opažanja drugih istraživača. Otkrili su da je kružna oceanska struja Weddellovog mora, poznata kao Weddell Gyre, bila jača 2016. i 2017. godine, olakšavajući podvodnim strujama da donesu sol i toplinu bliže površini.
Bezdan koji zbunjuje znanstvenike: Ovo mjesto na Zemlji proždire zvuk, nemoguće mu je doći do dna

‘Mijenjaju način kako se kreću struje’

Polinija Maud Rise blizu je podvodne planine poznate kao Maud Rise. Jača struja 2016. i 2017. godine gurnula je sol oko ove planine, dok je vjetar puhao preko površine, stvarajući efekt “vadičepa” koji je izvlačio slanu vodu oko potopljene planine na površinu. Ta sol zatim je snizila točku smrzavanja površinske vode, omogućivši stvaranje i opstanak polinije Maud Rise.
Ovo novo otkriće važno je za razumijevanje Antarktike i njezinog utjecaja na globalni ocean. Klimatske promjene već čine vjetrove s najjužnijeg kontinenta snažnijima, što bi moglo rezultirati većim brojem polinija u budućnosti. S druge strane, 40% vode globalnih oceana dolazi iz antarktičkih obala, čineći ih ključnim za regulaciju regionalne klime diljem planeta.

“Ove polinije mogu ostati u vodi nekoliko godina nakon formiranja. Mogu promijeniti način na koji se voda kreće i kako struje prenose toplinu do kontinenta”, rekla je koautorica studije Sarah Gille, profesorica klimatologije na Sveučilištu kalifornijskog San Diega. “Gusta voda koja se ovdje stvara može se proširiti preko globalnih oceana.”

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.