Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS/PDS/USGS/Damia Bouic

Rover na Marsu zabilježio vrlo rijedak fenomen: Pogledajte kakav je prizor uhvatio na nebu

Autor: H.B.

NASA-in Perseverance Rover proslavio je 4. srpnja svoj 842. marsovski dan na crvenom planetu. Kad je sumrak počeo obavijati crveno nebo iznad njega, rover Perseverance okrenuo je svoju lijevu navigacijsku kameru prema maglovitom horizontu i zabilježio spektakularan zalazak sunca koji se razlikuje od svega što vidimo na Zemlji.

Za ovu jedinstvenu pojavu postoji dobar razlog. Mars je znatno dalje od Sunca od Zemlje, što znači da svjetlost koja doseže ovu planetu nije ni približno tako snažna. Mars prima manje od polovice sunčeve svjetlosti u usporedbi s našom planetom. Osim toga, atmosfera Marsa je rijetka i sastoji se uglavnom od ugljičnog dioksida, s malim udjelom dušika i kisika.


Zbog ovih razlika, sunčeva svjetlost na Marsu interagira na posve drugačiji način s atmosferom nego na Zemlji. Na našoj planeti, svjetlost se raspršuje kisikom, dušikom i drugim česticama, stvarajući plavo nebo tijekom dana. No, kako Sunce zalazi ili izlazi, njegova svjetlost mora proći kroz više atmosfere, što filtrira plave i ljubičaste valne duljine i ostavlja nas s narančastim i crvenim zalascima.

Na Marsu nije isto kao na Zemlji

Na Marsu, situacija je drukčija. Sunčeva svjetlost interagira s finom prašinom bogatom željezom u atmosferi, što rezultira raspršivanjem crvene svjetlosti niže frekvencije, čime se stvara crveni odsjaj tijekom dana. No, kako dan prelazi u sumrak, crvena svjetlost filtrira se, dajući nebu hladno plavu nijansu kroz prašnjavu izmaglicu.

Atmosferski znanstvenik Mark Lemmon s teksaškog sveučilišta A&M objašnjava ovaj fenomen. “Boje na Marsu potječu od činjenice da je vrlo fina prašina odgovarajuće veličine tako da plavo svjetlo malo učinkovitije prodire u atmosferu. Ostatak neba je žut do narančast, jer se žuta i crvena svjetlost raspršuju po cijelom nebu umjesto da budu apsorbirane ili ostati blizu Sunca”, pojasni je znanstvenik, prenosi Science Alert.

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS/PDS/USGS/Damia Bouic

Kako sunčeva svjetlost nastavlja prolaziti kroz prašinu visoko u atmosferi Marsa, plavkasta izmaglica može trajati nekoliko sati nakon zalaska ili izlaska sunca. Ovo je povoljno vrijeme za snimanje fotografija prašine i oblaka, što omogućava istraživačima bolje razumijevanje sastava atmosfere Marsa i promjena u njoj tijekom vremena.
Roveri poput Perseverancea i Curiosityja već gotovo dva desetljeća bilježe ove prekrasne trenutke na crvenom planetu, donoseći nam neprestano iznenađujuće poglede na Mars koji nikada ne gube na veličanstvenosti.

Golemo morsko čudovište izgleda kao lik iz Spužva Boba: ‘Antarktika krije brojne tajne’

Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.