Foto: Naples Superintendency for Archaeology

Ronioci pronašli neobičan artefakt u blizini talijanske obale: Nije potpuno jasno čemu je služio

Autor: H.B.

Ronioci iz Napulja otkrili su neobičan artefakt na morskom dnu u blizini talijanskog otoka Capri. Naime, pronašli su oveći blok opsidijana i to među ostacima drevnog brodoloma. Ovaj blok prirodnog stakla, veličine vrlo velike knjige i težak gotovo osam kilograma, datira vjerojatno iz neolitskog ili novijeg kamenog doba, stoji u objavi Nadzorništva za gradsko područje Napulja.

Arheolozi vjeruju da su vidljivi znakovi klesanja na površini ovog bloka opsidijana, a blok se koristio za izradu oštrih komada za rezanje. Ronioci, članovi podvodnog tima Napuljske policije, pronašli su ovaj dragocjeni artefakt na dubini između 30 i 40 metara, blizu čuvene Plave Grote, morske špilje koju je nekoć koristio rimski car Tiberije za privatno kupanje.

Otkriće podvodnog nalazišta objavljeno je u listopadu, a opsidijanska jezgra prvi je artefakt s tog brodoloma koji je izvađen. Iako se točna lokacija čuva u tajnosti radi sigurnosti od pljačkaša, arheolozi vjeruju da bi drugi artefakti mogli biti pronađeni na istom području, prenosi Live Science.

Foto: Naples Superintendency for Archaeology

Čemu je služilo?

Arheolozi procjenjuju da je ovaj blok opsidijana bio dio tereta broda tijekom neolitskog razdoblja, prije više od 5.000 godina. Ne očekuje se pronalazak samog broda jer drveni ostaci često istrunu tijekom vremena.

Arheolozi hvale stručnost policijskih ronilaca, ističući da je ronjenje na relativno velikoj dubini otežalo arheološko istraživanje i izvlačenje. Pronađeni artefakt trenutno se čuva u Napulju te će uskoro proći proces čišćenja, ispitivanja i konzervacije.

Tužna sudbina nekada moćnog grada: Namjerno je potopljen, a jedna stvar posebno fascinira
Opsidijan je gusto crno staklo koje se nalazi u ohlađenoj lavini, a koristilo se u drevnim vremenima za izradu alata za rezanje i probadanje. Iako još nije poznato odakle točno potječe ovaj opsidijan, nalazišta postoje na nekim vulkanskim otocima Sredozemlja, uključujući Palmarolu kod Napulja i Lipari kod Sicilije.

Stručnjaci poput pomorskog arheologa Seana Kingsleya spekuliraju da je opsidijan možda bio namijenjen trgovini, a mogao se koristiti i za izradu ritualnih predmeta. Kingsley napominje da su neolitska plovila i artefakti pronađeni i na drugim mjestima, poput mjesta “La Marmotta” ispod jezera Bracciano blizu Rima, što sugerira da su neolitski brodovi mogli ploviti Sredozemljem noseći teret i do pet metričkih tona.
Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.