Screenshot/Youtube

Roboti postaju sve impresivniji: Najnoviji model je jako brz i pravi je akrobat

Autor: Zlatko Govedić

Kineska tvrtka Unitree Robotics objavila je da je njen humanoidni robot H1 postavio novi svjetski rekord u brzini. U upravo objavljenom videu, taj dvonožni robot korača brzinom od navodnih 3,3 m/s, tj. 11,9 km/h.

Prvotno predstavljen prošlog prosinca, H1 je prvi humanoidni model koji je izradila ta tvrka. Do sada su izrađivali četveronožne robote nalik psima. Izvorna verzija H1-a visoka je 1,805 m te ima masu 47 kg. Može nositi teret do 30 kg. Svaka od njegovih nogu ima 5° slobode zahvaljujući zglobovima u kuku, koljenu i gležnju. Zglobovi u ramenu i laktima daju svakoj ruci ukupno 4° slobode.

U novom videu vidi se kako Unitree H1 Evolution V3.0 ne samo da brzo hoda, već i pleše, pokazujući koordinaciju cijelog tijela, te se penje i silazi niza stube. Vrtoglavo se okreće na povratku i skače visoko koliko i muškarac koji stoji pored njega.

Pravi akrobat

Skakanje iz stojećeg položaja važnije je nego što biste mogli pomisliti, jer se noge H1-a pokreću samo kućnim električnim motorima M107. Robot Atlas tvrtke Boston Dynamics koriste snažnije, ali masivnije, teže i curenjem sklonije hidraulične aktuatore. Stoga je dobivanje ovakvog eksplozivnog pokreta iz električnih motora impresivan rad tvrtke Unitree.

Robot snima svoje okruženje u 360° putem dubinske kamere Intel RealSense D435i na glavi i LiDAR modula Livox MID360. Izlaz iz tih uređaja analiziran je u stvarnom vremenu pomoću dva mikroprocesora Dual Intel Core i7-1265U.

U videu objavljenom 1. ožujka najnovija verzija H1-a, nazvana Evolution V3.0, radi mnogo više. Prije svega, po ravnoj površini kreće se brzinom od navodnih 3,3 m/s. Prema Unitreeju, to je novi svjetski rekord za humanoidnog robota punih dimenzija. Ako želite vlastiti H1, budite spremni čekati od 3 do 10 godina i izdvojiti oko 83.000 eura.




Konkurenti ih još ne sustižu

Za usporedbu, bipedalni robot Cassie tvrtke Agility Robotics postavio je svjetski rekord u sprintu 2022., kada je pretrčao udaljenost od 100 metara za 24,73 sekunde – što je prosječna brzina od 4 m/s, tj. 14,4 km/h. Međutim, Cassie je samo “skup nogu i glave”, a ne potpuni humanoid.

Konkurentska tvrtka Figure trenutačno ne daje prioritet brzini hodanja svog humanoidnog robota, dok model Phoenix tvrtke Sanctuary trenutno nema noge. Njegovi tvorci puno se više fokusiraju na njegovu ručnu spretnost – koja počinje izgledati iznimno brza i fluidna. I tvrtka Tesla nedavno je pohvalila novu brzinu hodanja svog humanoidnog robota Optimus, iako je to bilo samo 0,6 m/s.




(VIDEO) Najrealističniji robot na svijetu zaprepastio svijet! Ljutito uklonio prst inženjera koji ga je ‘naživcirao’

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.