Ilustracija Neptuna (lijevo) i Urana (desno)

Riješena dugogodišnja tajna Urana i Neptuna! Ovo otkriće pomoći će nam u razumijevanju dalekih egzoplaneta

Autor: Zlatko Govedić

Znanstvenici su odavno primijetili nedostatak amonijaka u atmosferi Urana i Neptuna u usporedbi s količinama koje se vide na Jupiteru i Saturnu. Mnogi su tu činjenicu smatrali čudnom jer su modeli formiranja planeta sugerirali da svi plinski divovi potječu iz iste “iskonske juhe”, pa bi njihov sastav trebalo da bude sličan.

Teorija je bilo na pretek, no svemirska sonda “Juno” koja trenutno istražuje sustav Jupitera, napokon je riješila taj dugogodišnji misterij. Sonda je otkrila da je amonijak u gornjoj atmosferi formirao “lopte” spajanjem s vodom također prisutnom u atmosferi.

Amonijak koji se topi dolazi u kontakt s vodom, čak i pri ekstremno niskim temperaturama, poput onih koje se nalaze u gornjoj atmosferi Jupitera.

Te “lopte” mogu biti veće od najvećih tuča na Zemlji. Dok brzo padaju kroz atmosferu, svoje sastavne dijelove spuštaju iz gornjih tokova atmosfere. Kako se približavaju središtu Jupitera, temperatura raste, isparavajući amonijak i vodu, dopuštajući im da se popnu do vidljivih gornjih krajeva.

Astronom Tristan Guillot iz Opservatorija Azurne obale (Nica, Francuska) smatra da se isti proces mogao odigrati na Neptunu i Uranu, s time da “lopte” ondje zadržavaju amonijak u donjoj atmosferi dulje, s manjom vjerojatnošću da će ga osloboditi na vidljive visine.

“Razumijevanje izvanjskih planeta Sunčeva sustava pomoći će nam da razumijemo atmosfere dalekih egzoplaneta. Možda je vrijeme da pošaljemo namjensku sondu kako bismo saznali više o našim najudaljenijim planetarnim susjedima”, zaključuje Guillot.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.