Sirena s Fidžija, Screenshot/Youtube

Riješen misterij ‘sirene s Fidžija’: Bizarno stvorenje je kimera, sastoji se od dijelova triju životinja

Autor: Zlatko Govedić

Zloglasno stvorenje Sirena s Fidžija (eng. Fiji Mermaid), sastavljeno od dijelova različitih životinja, prvi je put izloženo u Barnumovu američkom muzeju (New York, SAD) 1842. godine, a nedavno je podvrgnuto rendgenskom i CT skeniranju.

Iako bi se mogla nazvati “sirenom”, ova zvijer grotesknog izgleda ipak nema nikakve veze s prekrasnim sirenama iz mitologije.


Riječ je o “kimeričnoj aberaciji”. Pritom “kimera” znači organizam koji se sastoji od stanica dvaju genetski različitih organizama iste ili različitih vrsta, dok “aberacija” znači odstupanje ili skretanje od oznaka (građa, boja, veličina) tipičnih za neku vrstu. U ovom slučaju možemo govoriti o abnormalnosti.

Ovaj konkretni primjerak takve aberacije, koji je američki mornar donio iz Japana, 1906. doniran je Povijesnom društvu Okruga Clark u Springfieldu (Ohio, SAD).

Nakon 115 godina CT i X-zrake konačno su otkrile od kakvih se stvorenja ta groteskna grozota zapravo sastoji.

Ispostavilo se da je to zapravo dijelom riba, dijelom majmun i dijelom gmaz.

“Ovdje su glava i torzo majmuna, a ruke kao pripadaju vodozemcu poput aligatora, krokodila ili neke vrste guštera. A tu je i riblji rep, opet, nepoznate vrste. Očito je oblikovan kao Frankensteinovo čudovište”, zaključuje radiolog Joseph Cress sa Sveučilišta Northern Kentucky (SAD).
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.