Steve, Foto: astronomkinja Donna Lach (Kanada), 2022.

Rijedak svjetlosni fenomen javlja se sve češće: Zove se ‘Steve’ i vidi se uz polarnu svjetlost

Autor: Zlatko Govedić

Znanstvenici ponekad ne dolaze do velikih otkrića u laboratorijima i institutima, već u običnoj pivnici uz kriglu piva. Jedan se takav neobičan slučaj dogodio 2016. u Calgaryju (Alberta, Kanada), kada je Elizabeth MacDonald, svemirska fizičarka iz NASA-ina Goddard Space Flight Centra, prvi put susrela neobičnu svjetlosnu pojavu na noćnom nebu.

Ona i njezin tim tada su taj fenomen nazvali – Steve.

Ove godine Steve izaziva naročitu znatiželju znanstvenika i astronoma amatera zbog povećane aktivnosti Sunca. Nova izvješća o Steveu dolaze čak iz nekih neuobičajenih mjesta, poput Ujedinjenog Kraljevstva.

Foto: astronom Neil Zeller (Kanada)

Trag ioniziranih plinova

Imenica “Steve” nastala je od akronima STEVE za eng. “strong thermal emission velocity enhancement”, što znači “snažno povećanje brzine toplinske emisije”.

Riječ je o atmosferskom optičkom fenomenu koji izgleda kao ljubičasta i zelena svjetlosna vrpca na noćnom nebu.

Prema analizi satelitskih podataka misije “Swarm” Europske svemirske agencije, taj je fenomen zapravo vidljiv trag ioniziranih plinova. Izgleda kao 25 km široka vrpca vruće plazme na visini 450 km i s temperaturom 3000 °C. Kreće se brzinom 6 km/s.

Fenomen nije rijedak, ali sve do 2016. nije bio znanstveno istražen i opisan.
Iako se javlja uz polarnu svjetlost (auroru), razlikuje se po ljubičasto-ružičastom luku i zelenim prugama.

Foto: Wikimedia Commons

Kada i kako se može vidjeti?

Steve se rijetko vidi, a njegovo otkriće u pivnici pokrenulo je istraživanje koje je kasnije otkrilo da je povezan sa subauroralnim ionskim povjetarcem (eng. “subauroral ion drift”, SAID), suptropskom strujom nabijenih čestica u gornjoj atmosferi.

S obzirom na povećanu solarnu aktivnost, promatrači mogu očekivati više takvih svjetlosnih pojava na nebu.
Otkriveni tragovi izvanzemaljskog svijeta pod Zemljinim plaštom: Dokazi su nedvojbeni

Steve se najbolje vidi kroz objektiv kamere, a kako se trenutno nalazimo u periodu vrhunca Sunčeve aktivnosti (solarni maksimum), veća je šansa da ćete ga uočiti.

Najčešće se vidi uvečer i oko ponoći za ekvinocijā, tj. početkom proljeća i jeseni.

Ako se nađete negdje na sjeveru Zemljine sjeverne polutke, okrenite kameru prema istoku nakon smirivanja auroralne oluje.

Ova nevjerojatna pojava, otkrivena zahvaljujući entuzijazmu astronoma amatera, dokazuje da se neka od najuzbudljivijih otkrića ponekad događaju u opuštenoj atmosferi lokalne pivnice.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.