Ilustracija/Pexels

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Ugljikov dioksid pretvoren u zrakoplovno gorivo!

Autor: Zlatko Govedić

Znanstvenici sa Sveučilišta Oxforda možda su otkrili kako smanjiti zagađenje izazvano zračnim prometom. Uspjeli su pretvoriti ugljikov dioksid (CO2) u gorivo s nultom emisijom otrovnih plinova.

Tehnika se sastoji od zagrijavanja mješavine limunske kiseline, vodika i katalizatora sastavljenog od željeza, mangana i kalija, kako bi se CO2 pretvorio u tekuće gorivo za pogon mlaznih zrakoplova.

Takav pristup je jeftin, jednostavan i rabi materijale kojih ima u izobilju, a znatno je jeftiniji od procesa pretvaranja vodika i vode u gorivo.

Gorivo je trenutno proizvedeno samo u laboratorijskim uvjetima i u minimalnim količinama (samo nekoliko grama), ali predstavlja veliki napredak u proizvodnji goriva koja ne zagađuju okoliš.

Za komercijalnu upotrebu potrebno je još puno rada i usavršavanja tehnika i procesa. Prednost spomenute metode je ta što ne bi bilo potrebno mijenjati zrakoplove jer postojeći motori mogu rabiti gorivo na CO2.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.