fbpx
Foto: South Africa Radio Astronomy Observatory (SARAO)

REVOLUCIJA U ASTRONOMIJI: Potraga za izvanzemaljskim tragovima upravo je povećana za ‘faktor tisuću’

Autor: Zlatko Govedić

Projekt Breakthrough Listen udružio je snage s teleskopom MeerKAT u Južnoafričkoj Republici kako bi proširio svoju potragu za izvanzemaljcima.

Pokrenut još 2016., uz pomoć pokojnog čuvenog teorijskog fizičara Stephena Hawkinga i izraelskog poduzetnika Yurija Milnera, Breakthrough Listen ima za cilj pretražiti noćno nebo u potrazi za izvanzemaljskim “tehnopotpisima”, indikacijama napredne izvanzemaljske tehnologije u orbitama oko dalekih zvijezda.

Projekt se koristi uslugama teleskopa Green Bank (GBT) u Zapadnoj Virginiji (SAD), kao i teleskopa Parkes u Australiji, a sada također udružuje snage s teleskopom MeerKAT u Južnoj Africi. Riječ je o nizu od 64 pojedinačne antene koje bi mogle pomoći da se prijeđe na višu razinu.


Napori da se u sustav MeerKAT-a integrira potrebna oprema trajali su tri godine, a sada se, u potrazi za znakovima inteligentnih izvanzemaljskih civilizacija, napokon analiziraju prvi podaci prikupljeni teleskopom.

“MeerKAT se sastoji od 64 antene koje mogu pregledati 50 puta veće područje neba nego što GBT može vidjeti odjednom. Tako veliko vidno polje obično sadrži mnogo zvijezda koje su zanimljive tehnosignaturne mete. Naše novo superračunalo omogućuje nam kombiniranje signala sa 64 antene kako bismo dobili skeniranje tih ciljeva visoke rezolucije s izvrsnom osjetljivošću, a sve to bez utjecaja na rad drugih astronoma koji se bave nekim drugim projektima”, kaže Andrew Siemion iz Breakthrough Listen.

Uzimajući sve u obzir, ova bi nadogradnja mogla povećati broj ciljeva koje projekt može pretraživati ​​za faktor tisuću.

“Jedna od prvih meta koju ćemo promatrati jest naša najbliža susjedna zvijezda – Proksima Centaura. Čini se da se u njezinoj orbiti nalaze dva mala stjenovita planeta u nastanjivoj zoni zvijezde. Rutinska promatranja s pozadinom Listen na MeerKAT-u sada su u tijeku, a tim se raduje dijeljenju prvih znanstvenih rezultata u nadolazećim mjesecima”, zaključuje izvršni direktor S. Pete Worden.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.