Screenshot Youtube/BBC

Riješen misterij masovnog pomora slonova: ‘To je jedan od najzagonetnijih dijelova slagalice’

Autor: Z.S.

Uzrok misterioznih masovnih pomora afričkih slonova konačno je razjašnjen, piše CNN, i dodaje kako znanstvenici koji su napisali novi izvještaj tvrde da bi se to moglo češće događati zbog trenutne klimatske krize. Podsjećaju potom i na to da je između kolovoza i studenog 2020. godine, 35 afričkih slonova u sjeverozapadnom Zimbabveu misteriozno umrlo. Jedanaest ih je preminulo unutar 24 sata.

“Umrli su tijekom vrlo kratkog vremenskog perioda. To je jedan od najzagonetnijih dijelova ove slagalice. Toliko životinja koje umiru vrlo blizu jedna drugoj, ali ne odmah jedna do druge, u tako kratkom vremenskom razmaku. To je zaista, prema mom mišljenju, prilično jedinstveno, zasigurno u ovom dijelu svijeta”, izjavio je dr. Chris Foggin, veterinar u Victoria Falls Wildlife Trustu u Zimbabveu, koji je suautor studije o uzrocima smrti. Iste godine, oko 350 slonova u susjednom sjevernom Botswani također su iznenada umrli tijekom tri mjeseca.

Ubile ih bakterijske infekcije

Dužnosnici i stručnjaci prvotno nisu mogli objasniti masovne smrti, koje su se dogodile među najvećom populacijom afričkih slonova. Spominjale su se krađe slonova, trovanje i suša. Na koncu se ispostavilo se da su slonove ubile bakterijske infekcije. Tako je utvrđeno tijekom istraživanja temeljenom na uzorcima uzetim od 15 životinja koje su umrle u Zimbabveu. Analiza, koja je objavljena 25. listopada u časopisu ‘Nature Communications’, dokazala je infekcije malo poznatom bakterijom nazvanom Bisgaard takson 45, koja uzrokuje septikemiju ili trovanje krvi.

Smrti su se dogodile kako su se smanjivali izvori hrane i vode tijekom sušne sezone, prisiljavajući slonove da prelaze velike udaljenosti u potrazi za vodom i hranom. Autori studije su naveli da su vrućina, suša i gustoća stanovništva u tom području vjerojatno doprinijeli izbijanju bolesti. A ekstremni uvjeti koje znanstvenici predviđaju da će se češće javljati kako se Zemlja zagrijava mogu značiti više smrti slonova u budućnosti.

“Preuranjeno je reći da je klimatske promjene utjecale (na ovo), ali to bi se moglo dogoditi u budućnosti ako imamo više i duljih suša ili se promijene uzorci oborina i imamo puno suroviju sušnu sezonu”, rekao je Foggin. “Ako je to slučaj, tada ćemo ovakve događaje smrti vidjeti ponovno.”
Nema povezanosti

Smrtnost slonova u Botswani pripisana je cijanobakterijskim neurotoksinima, ali daljnji detalji nisu objavljeni, napomenula je studija. Foggin je rekao da nema dokaza o povezanosti između smrti slonova u Zimbabveu i Botswani.

Dokazi infekcije pronađeni su u šest od 15 uzoraka, napisali su autori studije, što je potvrđeno izolacijom bakterije u laboratoriju i dubinskom genetskom analizom. Nisu pronađeni dokazi toksina, uključujući one od cijanobakterija ili virusnih infekcija. Također nije bilo mrtvih lešinara ili drugih divljih vrsta u blizini mrtvih slonova, kako bi se očekivalo u slučaju cijanida ili namjernog trovanja, napomenula je studija.
“Iako nije bilo kulture ili molekularnih dokaza koji bi potvrdili Bisgaard takson 45 u više od šest umiranja u Zimbabveu, pregledani slonovi bili su u dobrom tjelesnom stanju i vjerojatno nisu umrli od gladi uzrokovane sušom ili ozbiljne dehidracije sami”, navela je studija. Niti jednom slonu nisu uklonjeni kljove zbog krivolova, niti su primijećeni vanjski znakovi traume. Testovi na antraksu također su bili negativni, dodao je Foggin.

Najstarije poznato groblje na svijetu nije napravila naša vrsta: ‘Upravo ćemo reći svijetu’

Povezana s masovnim smrtima antilopa

Istraživači su rekli da nisu uspjeli otkriti bakteriju u drugim uzorcima – što su pripisali lošoj kvaliteti uzorka i kašnjenjima u dobivanju potrebnih dozvola, što je značilo da je bilo prekasno za obavljanje nekih laboratorijskih radova.

Bisgaard takson 45 prethodno je povezan s ranama od ugriza tigrova i lavova u ljudi. Bakterija je također pronađena u američkom prerijskom psu i zdravim zatočenim papigama. Ovaj mikroorganizam, koji nema službeno ime, blisko je povezan s drugom, češće poznatom bakterijom poznatom kao Pasteurella multocida, koja može uzrokovati hemoragijsku septicemiju kod drugih životinja, uključujući azijske slonove.

Također se napomenulo da je ta bakterija bila povezana s masovnim smrtima od 200.000 kritično ugroženih antilopa saige u Kazahstanu 2015. godine. Foggin je rekao da su istraživači pratili divlje životinje u tom području na prisutnost bakterije, ali od 2020. godine nisu potvrđene daljnje smrti slonova uzrokovane Bisgaard taksonom 45.

Afrički slon je, inače, suočen s velikim opasnostima zbog krivolova i gubitka staništa. Na Crvenoj listi Međunarodnog udruženja za očuvanje prirode svrstani su u kategoriju ugroženih vrsta.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.