fbpx
Ilustracija/Pixabay

RAT S ATOMSKIM ORUŽJEM NIKAKO NE MOŽETE PREŽIVJETI: Ako vas ne zatuče prvi udar, sigurno ćete umrijeti od nuklearne zime

Autor: Zlatko Govedić / 7dnevno

U ranu zoru probudio vas je zvuk sirena. Omamljeno gledate po slabo osvijetljenoj sobi. Kroz zavjese se probija zagasitocrvenkasta svjetlost. Približite se prozoru i odmaknete zavjese. Intenzivno svjetlo načas vas zaslijepi. Rukama zasjenite oči. Dok škiljite kroz rupice među prstima, vidite da se nešto nazire u daljini. Iz zemlje se izdiže oblak u obliku gljive i veličine planine.

Trčite preko sobe i dograbite mobitel. Ne radi. Elektromagnetski puls nuklearne eksplozije uništio je svu elektroniku i mikročipove u okolici. Shvaćate što se zbiva i uzimate svoj komplet za preživljavanje. Mislite da imate sve što vam je potrebno da preživite scenarij Sudnjeg dana. Vadite mali tranzistor i okrećete radijske postaje. Odjednom začujete pucketavi glas. Spiker potvrđuje vaše najcrnje slutnje. Njegov glas blijedi i nestaje. Možete razaznati samo poneku riječ, ali jasno je što se događa. Došao je i taj dan. Počeo je Treći svjetski rat.

No taj se rat ne vodi vojnicima, tenkovima i zrakoplovima, nego nuklearnim bombama, hakerskim napadima i uništavanjem satelita u orbiti. Možete li ga preživjeti? Vjerojatno ne, ali da vidimo što bi se sve moglo dogoditi.


Rat pred vratima

Dok izlazite iz kuće, pokušavate doznati više što se događa. Spiker na radiju govori da je započeo opći rat. Tisuće gradova diljem svijeta pogođene su nuklearnim bombama, ali još nije jasno tko je koga prvi napao i koje su sve zemlje zahvaćene sukobom. U razrušenom susjedstvu vidite plamteće olupine zrakoplova koji su popadali s neba kao u najcrnjim filmovima apokalipse. Iako znate da je zračenje od nuklearne eksplozije dovoljno da izazove opekline trećeg stupnja, čak i ako ste kilometrima daleko, nemate izbora. Krećete se ulicom svjesni da čak i male doze zračenja mogu uzrokovati mutacije vašega DNK-a, što može dovesti do raka i drugih bolesti.

Odjednom ugledate kako plamteća kugla juri nebom. Taman kad ste podigli pogled i rukama prekrili oči, predmet je pao na vašu kuću i izgorio u vatrenoj eksploziji. Trčite natrag da vidite što se dogodilo. Na mjestu gdje je desetljećima stajala vaša kuća sada se nalazi krater. Na jednoj od metalnih krhotina koja strši iz zemlje vidite natpis. Približite se, očistite prljavštinu i ugledate natpis “NASA”. Plamteća kugla koja je pala s neba i uništila vašu kuću bila je – satelit. Odmah vam je sve jasno – to je nova vrsta ratovanja – ono svemirsko.

Gledate u nebo i vidite brojne bljeskove svjetla visoko na nebu. Treći svjetski rat vodi se i u svemiru. Lansiraju se rakete s posadom kako bi preuzele nadzor nad Međunarodnom svemirskom postajom. To samo po sebi nije vojni cilj, ali svakako daje stratešku prednost. Na njoj se rakete i druge svemirske letjelice mogu puniti gorivom, može se manipulirati satelitima, a podaci s ugrađenih senzora i kamera mogu se prenositi vojsci.

No osim na tlu i u orbiti, postoji još jedno bojno polje u kojem će se voditi ovaj devastirajući rat – virtualni prostor. Za tili čas hakeri su i cyber-prostor pretvorili u ratnu zonu preuzevši nadzor nad vojnim arsenalom obiju zaraćenih strana. Oni možda rade za vladu, možda za proturatnu oporbu, možda za terorističke ili paramilitarne organizacije, možda su petokolonaši koji rade za neprijatelja, a možda rade u svoje ime za svoje, tko zna kakve, ciljeve. Bilo kako bilo, upali su u satelitske sustave navođenja i vojna računala.

Promjena klime

Ovaj rat ne vode samo vojni generali nego i tehnološki “geekovi” vični kodiranju i (de)šifriranju. Treći svjetski rat je i fizički i cyber-rat. Budući da vaše vještine kodiranja nisu na razini, smatrate da je najbolje pobjeći od naseljenih područja i njima pridružene tehnologije. Nikada ne znate kada će haker preuzeti jedan od vojnih autonomnih robota ili dronova i uputiti ga k vama.

“Nema šanse da ću ovo preživjeti”, mislite dok bježite iz grada. Dok trčite prema drvoredu na periferiji grada, počinjete kašljati. Iz šume suklja dim. “Koji je ovo vrag”, upitate se dok se uspinjete na više kote kako biste istražili područje koje je nekada bilo idilični park prirode. Popnete se na ljestve vodotornja, izvadite dalekozor iz svog pribora za preživljavanje i ugledate kako dim izbija iz krošnji stoljetnih stabala. Cijelu šumu zahvatio je plamen. Kada je nuklearna eksplozija prošla, ostatna je vrelina bila dovoljna da izazove požar. Isto se događa diljem svijeta.
U tom trenutku prisjećate se svih članaka iz tjednika 7dnevno i shvaćate da ste u velikoj gabuli jer znate što slijedi – nuklearna zima.

Na veliku žalost cijeloga čovječanstva, osim kratkoročnog učinka – devastirajuće eksplozije – nuklearne bombe imaju i dva dugoročna učinka – radijaciju i jezivu promjenu globalne klime.

Napuštate urbano područje koje je nekada bilo dom stotina tisuća građana i krećete prema ruralnim krajevima daleko od bilo kojeg velikog središta civilizacije. Smatrate da je najsigurnije mjesto za vrijeme Trećeg svjetskog rata tamo gdje je malo tehnologije i još manje ljudi.
Nailazite na napušteni planinski rudnik ugljena. Debele stijene pružaju vam određenu zaštitu od zračenja i štite vas od prirodnih nepogoda. Vaš novi dom u spilji održava vas na životu još neko vrijeme, no svjesni ste da nećete moći preživjeti s nuklearnom zimom na pomolu.

Kada ste sljedećeg popodneva izašli iz spilje, prvo što ste primijetili jest – mrak. Zrak je ispunjen dimom, prašinom, pepelom, čađom i krhotinama koje su nuklearne bombe podigle u atmosferu. Pregrijani zrak oko mjesta eksplozija s tla je vinuo čestice koje su zakrilile sunce. Globalna temperatura naglo je počela padati. Našli ste se u ranoj fazi nuklearne zime.

I sljedećih će dana u atmosferu ući čađa i dim iz tinjajućih ruševina gradova. Nuklearne eksplozije tope sve, od plastike do metala, te ispuštaju štetne kemikalije u zrak. One nisu samo blokirale sunce nego se vjetrovima preko cijelog planeta prenose goleme količine kancerogenih tvari. Potom su uslijedile vatrene oluje.

Požari u gradovima diljem svijeta zahvaćaju i okolna područja. Ne stižu se ugasiti jer ih vjetar raznosi posvuda uokolo. Samo je pitanje vremena kada će se požari iz Los Angelesa, San Francisca i Seattlea proširiti do Velike nizine i zahvatiti cijeli Srednji zapad. I u golemoj Rusiji gore šume diljem Sibira, unatoč niskim temperaturama. Sve što se moglo zapaliti, zapalilo se. Nitko nije siguran od plamena “nuklearnog holokausta”.

Crni snijeg

Zbog sveg tog dima i prašine, Sunčeva svjetlost tjednima neće obasjati Zemlju, možda i mjesecima. A tada će početi padati snijeg, ne bijeli kakav pamtimo iz djetinjstva, nego crni pougljeni snijeg. To je pepeo požara koji su spalili cijeli svijet.

I taman kada ste pomislili: “Barem se sunce vratilo”, ako ste dotad preživjeli, nažalost, prekasno je. Dugotrajni nedostatak Sunčeve svjetlosti već je uzrokovao pad temperature na planetu. Nuklearna zima je počela. Preživjeli ste inicijalne eksplozije, radijaciju, požare i crni snijeg. No gotovo sigurno nećete doživjeti povratak ljeta.

Kako dani prolaze, tako i rat pomalo jenjava… Ne zato što postoji jasan pobjednik, nego zato što su svi gubitnici. Ljudska vrsta je izgubila. Vi ste sada jedna od rijetkih preostalih jedinki ugrožene vrste.

Otkako je počeo padati crni snijeg, temperatura je opala za dvadesetak celzija. Ubojiti mraz i temperature ispod ništice brišu velik dio preostalog biljnog i životinjskog svijeta. Borite se da nađete nešto za jelo i nezagađenu vodu za piće. Prehranjujete se od isključivo starih vojnih obroka koje ste našli u napuštenoj vojnoj bazi. Čak i na ekstremno niskim temperaturama vaše tijelo gori iznutra jer ne možete pobjeći od zračenja. Poput vas, biljke i životinje diljem svijeta pate od opeklina i štetnih mutacija uzrokovanih zračenjem. Evolucija ne može ići ukorak s planetom koji se brzo hladi i okolišem koji se mijenja. Gotovo sav život na Zemlji izumire.

Sjedite na ulazu svoje spilje i gledate u ledeni svijet koji je stvorio Treći svjetski rat. Nadživjet će vas jedino oni sretnici koji su na vrijeme stigli do skloništa. Proći će godine prije nego što se sve čestice čađe i prašine spuste iz atmosfere. Proći će desetljeća prije nego što se radijacija smanji na razinu prikladnu za život. Proći će stoljeća prije nego što se život uspije normalizirati. Proći će tisućljeća prije nego što se stabiliziraju klima i ekosustavi u najteže pogođenim područjima. Definitivno nećete preživjeti Treći svjetski rat.

Sve je bio san

Dok se polako smrzavate, osjećate kako vam mišići postaju ukočeni. Počinjete drhtati jer tijelo pokušava generirati toplinu kontrakcijama mišića. Potom polako gubite svijest. Ne osjećate više ništa jer dolazi do usporavanja mentalnih procesa i neosjetljivosti na izvanjske podražaje. Na koncu gubite svijest… I to je to. Nema vas više.

Odjednom se budite, doslovno iskačete iz kreveta i hvatate zrak. Upravo ste proživjeli svoju najgoru noćnu moru. Kako i ne biste? Svaki dan gledate na što su sve spremni prokleti političari. Ljigavci bez trunke morala koji se zbog svojih šugavih “nacionalnih interesa” i usranih “interesnih zona” ne libe slati tisuće vojnika u smrt, dok oni iz udobnih fotelja šire propagandu i prijete oružjem, pa i onim nekonvencionalnim.

Ustajete iz postelje i zahvaljujete Bogu, ili svemiru kao takvom, što ste živi. Znate da su ljudi destruktivna bića koja mogu ugroziti planet na nebrojene načine. Štoviše, autodestruktivni su, što znači da su spremni uništiti sami sebe jer ne žele odstupiti od svojih stavova ni pod koju cijenu.

Odlučili ste ovaj divni sunčani dan proživjeti u miru sa svojim najmilijima i poučiti svoju djecu da sve sukobe uvijek treba riješiti mirnim putem. I još jednom (u sebi) opsujete mater svim autokratima i diktatorima.

Autor:Zlatko Govedić / 7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.