'Raketna mačka', Ilustracija: Wikimedia Commons

‘Raketna mačka’ pojavila se na slici iz 16. stoljeća: Ovo je zapanjilo povjesničare

Autor: Zlatko Govedić

U analima povijesti često se pojavljuju neobična otkrića koja rasvjetljavaju domišljatost i ekscentričnost prošlih razdoblja. Među tim zanimljivostima nalazi se slika koja nastavlja plijeniti suvremenu maštu – ilustracija iz rukopisa Franza Helma iz 16. stoljeća.

Helm, čuveni njemački topnik, ostavio je za sobom nasljeđe prožeto vojnim inovacijama i strateškom vještinom. Poznat po svojim zapisima koji detaljno opisuju niz oružja i topničkih sustava korištenih u ratu protiv Osmanskog Carstva, njegova djela nude uvid u ratničke strategije toga doba.

Ipak, jedna posebna ilustracija i danas plijeni veliku pozornost – zagonetna “raketna mačka“. Prikazan s nečim što se čini kao aparat nalik raketnom pojasu (jet pack) privezanom za leđa, mačji lik zbunjuje i povjesničare i entuzijaste.

‘Raketna mačka’, Ilustracija: Wikimedia Commons

Bizarna strategija

Suprotno uvriježenom mišljenju, naprava koja krasi mačja leđa nije raketni pojas, već rudimentarna zapaljiva naprava dizajnirana za opaku svrhu. Koncept koji je stajao iza toga bio je jednako smion koliko i sablasan: iskoristiti bezazlenu prirodu mačaka pričvršćivanjem uređaja na njih i puštanjem na neprijateljski teritorij.

U svojim djelima, Helm je napisao: “Napravite malu vreću poput vatrene strijele… ako želite doći do grada ili dvorca, tražite mačku s tog mjesta. Privežite vreću mački na leđa, zapalite ju, pustite da se dobro užari i nakon toga pustite mačku da otrči u najbliži dvorac ili grad i od straha se sakrije u štali. Sijeno ili slama će se zapaliti”.

Dakle, nakon što bi se zapalio, uređaj bi natjerao mačku da potrči i tako zapali neprijateljske zgrade u kojima bi potražila utočište. Iako je ideja o korištenju takve metode tijekom ratovanja zabilježena u povijesnim izvještajima, njezina je istinitost i dalje obavijena velom nesigurnosti.

Tajanstveni Belfegorov broj nazvan je po jednom od ‘sedam prinčeva pakla’
To nije jedini primjer

Skepticizma ima u izobilju, uz zabrinutost zbog nepredvidivog ponašanja mačaka i mogućih neželjenih posljedica koje ugrožavaju izvedivost takvog plana.

Primjerice, Mitch Fraas sa Sveučilišta u Pennsylvaniji (SAD) primjećuje nepraktičnost vraćanja životinja na svoje porijeklo i vjerojatnost neželjenih posljedica, bacajući skepticizam na provedbu metode.
Međutim, Helmova ideja nije bez presedana. Povijesni izvještaji, uključujući biblijske priče i drevne tekstove, govore o slučajevima korištenja zapaljivih životinja u ratovanju. Od Samsonovih lisica koje su nosile baklje do Olge iz Kijeva koja je koristila plamene ptice protiv svojih protivnika, koncept stavljanja životinja u oružje za pirotehničko ratovanje nadilazi geografske i povijesne granice.

Dok povjesničari dublje ulaze u Helmove spise i širi kontekst srednjovjekovnog ratovanja, “raketna mačka” služi kao svjedočanstvo inventivnih, ali često bizarnih strategija koje su koristili vojni taktičari davnih vremena, nudeći uvid u složenost drevnih taktika ratovanja.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.