Foto: Blue Origin

Raketa SLS premašila proračun za šest milijardi dolara i kasni šest mjeseci! Je li misija Artemis sada ugožena?

Autor: Zlatko Govedić

Prema najnovijim izvješćima, NASA-ina raketa Space Launch System (SLS) dizajnirana da odvede astronaute na Mjesec premašila je proračun i daleko kasni za planiranim. Osim toga, moguća su “dodatna povećanja troškova i novi vremenski pomaci” koji bi potencijalno mogli ugroziti cijelu misiju Artemis ako se ti problemi ne riješe.

Očekuje se da će NASA-ini troškovi za program Artemis Moon doseći 93 milijarde dolara do 2025. godine. Ti troškovi uključuju 23,8 milijardi dolara već potrošeno na SLS sustav do 2022. godine. Taj iznos predstavlja “6 milijardi dolara povećanja troškova i više od šest godina kašnjenja rasporeda izvan NASA-inih izvornih projekcija”, stoji u izvješću.

SLS je konačno prvi put lansiran u studenom 2022. Raketa SLS koristi četiri motora RS-25 za svako lansiranje, od kojih je 16 korišteno na Space Shuttleu. Nakon što se ti motori potroše (svi motori na SLS-u su jednokratni), NASA će prijeći na motore RS-25E koje proizvodi Aerojet Rocketdyne. Ti će motori biti oko 30 posto jeftiniji i 11 posto snažniji. Također, raketa koristi čvrste raketne pojačivače proizvođača Northrop Grumman.


Povećanje opsega i troškova

Međutim, starija tehnologija ne pomaže samom proračunu onoliko koliko se NASA nadala. “Ova su povećanja potaknuta međusobno povezanim problemima i pretpostavkom da se očekuje da će upotreba naslijeđene tehnologije iz programa Space Shuttle i Constellation rezultirati značajnim uštedama troškova i rasporeda u usporedbi s razvojem novih sustava za SLS”, navodi se u reviziji. „Međutim, složenost razvoja, ažuriranja i integracije novih sustava uz naslijeđene komponente pokazala se mnogo većom od očekivane.

Zapravo, dovršeno je samo 5 od 16 adaptacija motora. Također, na booster ugovor također utječe povećanje opsega i troškova. Taj ugovor je jedan od najvećih problema. Troškovi su porasli s 2,5 milijardi dolara na 4,4 milijarde dolara otkad je projekt Artemis najavljen. Raspored je tada odgođen za pet godina.

Misija ‘Artemis Moon’

NASA-in glavni inspektor također okrivljuje korištenje ugovora “cost-plus” koji dobavljačima omogućuju da lakše “napuhaju proračune, umjesto ugovora s fiksnom cijenom”. U izvješću se preporučuje da se nadolazeće poslovanje prebaci na režim fiksnih cijena te da se, među ostalim, riješe pitanja nabave. Uprava NASA-e složila se sa svih osam preporuka.

Projekt misije Artemis Moon temelji se na programu Constellation. Program je izvorno pokrenut 2005. s ciljem povratka na Mjesec do 2020., a kasnije i putovanja na Mars.

Otkazivanje tog projekta od strane Obamine administracije naišlo je na brojne kritike, uglavnom zato što je program jamčio radna mjesta diljem SAD-a.

Međutim, NASA-in Zakon o autorizaciji iz 2010., uveden te iste godine, naložio je izgradnju SLS-a. Također, zakon je zahtijevao prenamjenu postojeće tehnologije, ugovora i radne snage. Također, bilo je potrebno partnerstvo s privatnim svemirskim tvrtkama. SpaceX je razvio vlastiti raketni sustav Starship, koji također može odvesti astronaute na Mjesec i Mars.
Međutim, Starship je naišao na probleme tijekom svoje prve misije orbitalnog lansiranja. Malo je vjerojatno da će Starship ponovno letjeti u skorije vrijeme zbog problema s naredbom za samouništenje i značajne štete nanesene lokalnim ekosustavima.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.