fbpx
Ilustracija/iStock

‘PRVO PA ŽENSKO’: Stručnjaci otkrili kako možemo znati hoće li muškarac imati više sinova ili kćeri

Autor: Zlatko Govedić

Studija iz prosinca 2008. pokazuje da muškarci od svojih roditelja nasljeđuju tendenciju da imaju više sinova ili više kćeri. Ukratko, muškarac s mnogo braće vjerojatnije će imati sinove, dok će muškarac s mnogo sestara vjerojatnije imati kćeri.

Biolog Corry Gellatly sa Sveučilišta u Newcastleu (Engleska, UK) u sklopu studije istražio je 927 obiteljskih stabala koja sadrži podatke o 556.387 ljudi iz Sjeverne Amerike i Europe, a sežu još od 17. stoljeća.

“Studija obiteljskih stabala pokazuje da se vjerojatnost da imate sina ili kćer nasljeđuje. Sada znamo da muškarci češće imaju sinove ako imaju više braće, ali češće će imati kćeri ako imaju više sestara. Kod žena, međutim, to jednostavno ne možete predvidjeti”, tumači Gellatly.

Muškarac određuje spol djeteta ovisno o tome nosi li njegov spermatozoid X- ili Y- kromosom. X-kromosom kombinira se s majčinim X-kromosomom kako bi stvorio djevojčicu (XX), a Y-kromosom kombinira se s majčinim kako bi stvorio dječaka (XY).

Studija ukazuje na to da još nije otkriveno koji to gen kontrolira sadrži li muškarčev spermij više X- ili Y-kromosoma, što utječe na spol njegove djece.

U širem smislu, na globalni omjer spolova rođene djece više utječu muškarci s više X-spermija od muškaraca s više Y-spermija.

Tri kombinacije

Gen se sastoji od dva dijela, poznata kao “aleli”. Po jedan od njih nasljeđujemo od svakog roditelja. U studiji Gellatly pokazuje da je vjerojatno da muškarci nose dvije različite vrste alela, što rezultira tri moguće kombinacije u genu koji kontrolira omjer X- i Y-spermija.

  • Muškarci s prvom kombinacijom, poznatom kao “mm”, proizvode više Y-spermija pa imaju više sinova.
  • Muškarci s drugom kombinacijom, “mf”, proizvode približno jednak broj X- i Y- spermija te imaju približno jednak broj sinova i kćeri.
  • Muškarci s trećom kombinacijom, “ff”, proizvode više X-spermija pa imaju više kćeri.

“Gen koji se nasljeđuje od oba roditelja, koji uzrokuje hoće li muškarac imati više sinova ili kćeri, može objasniti zašto vidimo da je broj muškaraca i žena približno uravnotežen u populaciji. Na primjer, ako u populaciji ima previše muškaraca, žene će lakše pronaći partnera pa će muškarci koji imaju više kćeri prenijeti više svojih gena, uzrokujući da se u kasnijim generacijama rodi više žena”, zaključuje Gellatly.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.