Ilustracija

Propao projekt ‘pametnog grada’! Građani poručili tvrtki Google: ‘Ne želimo biti laboratorijski miševi’

Autor: Zlatko Govedić

Iako bi projekt “pametnih gradova” trebalo da znatno olakša život ljudi, koristeći se velikim brojem senzora, softvera i umjetne inteligencije, čini se da ne žele svi biti dio toga.

Pošto je propala ideja tvrtke Google da izgradi futuristički grad u blizini kanadskoga Toronta, pozornost su usmjerili na grad Portland (Oregon, SAD). Ondje su 2019. namjeravali instalirati senzore koji bi s pomoći softvera “Replica” pratili kretanje ljudi, što bi gradskim vlastima pružilo bolji uvid u potrebe stanovništva, kako bi mogli lakše planirati razvoj grada.

No gradske su vlasti ovoga tjedna odbacile projekt. Osnovni je razlog nedostatak transparentnosti, kao i nesuglasice o načinu čuvanja podataka građana.

Zapravo, iz istih je razloga odbačen i Googleov projekt u Torontu. Tada su Kanađani rekli da ne žele da budu “laboratorijski miševi” te da ne žele sudjelovati u pokusu.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.