Screenshot/Youtube

Pronašli smo davno izgubljeni kontinent Argoland: ‘Locirali smo ga nakon 155 milijuna godina’

Autor: Zlatko Govedić

Danas se Zemljini kontinenti mogu činiti nepomični, ali zapravo se kreću vrlo sporo i to već stotinama milijuna godina, postupno mijenjajući zemljovid.

Primjeri za to mogu se pronaći diljem svijeta, a tijekom posljednjih nekoliko godina znanstvenici su napravili veliki napredak u određivanju kako su točno današnji kontinenti bili raspoređeni u dalekoj prošlosti planeta.


Sada je još jedan dio te goleme slagalice napokon postavljen na svoje mjesto zahvaljujući novoj studiji o komadu Australije koji se odvojio prije nekih 155 milijuna godina.

(FOTO) BALKAN JE NEKADA BIO KONTINENT? ‘Preko njega su se sisavci naselili u Europu prije velikog izumiranja’

Promjera više od 5000 km kontinent nazvan Argoland, gibao se prema sjeverozapadu i završio na današnjem otočju jugoistočne Azije.

To ipak ne znači da se pod valovima krije “izgubljeni svijet”. Naprotiv, Argoland se postupno raspadao tijekom milijuna godina i više ne nalikuje ogromnom pojasu zemlje od kojeg je počeo.

To je također otežalo istraživačima da saznaju što se s njim dogodilo.
 

“Situacija u jugoistočnoj Aziji uvelike se razlikuje od mjesta poput Afrike i Južne Amerike, gdje se kontinent uredno razbio na dva dijela.

Argoland se raspao na mnogo različitih krhotina. Doslovno smo imali posla s otocima informacija, zbog čega je naše istraživanje trajalo toliko dugo. Proveli smo sedam godina slažući slagalicu”, zaključuje geolog i suautor studije Eldert Advokaat sa Sveučilišta u Utrechtu (Nizozemska).

Argoland nije jedini “izgubljeni” kontinent koji je na kraju pronađen – Zelandija se ipak pokazala stvarnom, a izgubljeni kontinent Balkanadolija imao je jedinstveni niz drevnih divljih životinja.

(FOTO) IZGUBLJENI KONTINENT PONOVNO PRED NAŠIM OČIMA: Znanstvenici mapirali Zelandiju!
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.