Foto: Bayerisches Landesamt fur Denkmal Pflege, Pexels

Pronađena je misteriozna umjetna ruka stara više od 600 godina: ‘Ovo je posebno otkriće’

Autor: F.F

U Njemačkoj su arheolozi nedavno otkrili kostur s metalnom protetičkom rukom koja bi mogla datirati gotovo 600 godina unatrag. Korištenjem karbonskog datiranja, arheolozi su procijenili da je muškarac vjerojatno bio star između 30 i 50 godina te da je preminuo između 1450. i 1620. godine, prema priopćenju bavarskog Državnog ureda za očuvanje spomenika.

Proteza, izrađena od željeza, zamijenila je četiri nedostajuća prsta. “Ovo je bilo posebno otkriće, čak i za iskusne arheologe”, izjavio je bavarski Državni ured za očuvanje spomenika, dodajući da su prsti izgledali amputirani.

Izvješće također naglašava nejasnost oko toga kako je muškarac izgubio prste i kako je koristio protezu. “Šuplja proteza na lijevoj ruci zamijenila je četiri prsta”, objasnio je Walter Irlinger, voditelj konzervatorskog odjela u Bavarskom državnom uredu za očuvanje spomenika. “Protetski prsti bili su nepokretni, oblikovani od metalnog lima, ležeći blago zakrivljeni, paralelni jedan s drugim. Proteza je vjerojatno bila pričvršćena za batrljak šake.”

Bizaran incident u hotelu: Pogledajte što je kuharica ispekla kolegama na oproštajnoj zabavi

Složena proteza

Unutar proteze, arheolozi su pronašli materijal sličan gazi, što bi nositelj mogao koristiti za ublažavanje pritiska na batrljak ruke. Kostur je pronađen u grobu u blizini crkve u Freisingu, jugoistočnoj Njemačkoj, blizu glavnog grada Bavarske, Münchena.

Ovo otkriće nadovezuje se na prethodna istraživanja koja su arheolozi obavili na oko 50 sličnih proteza u srednjoj Europi iz kasnog srednjeg vijeka (1300. – 1500.) i ranog modernog razdoblja (1500. – 1800.).
Bayerisches Landesamt fur Denkmal Pflege

Ističe se i napredan primjer proteze koju je nosio njemački vitez Götz von Berlichingen iz 16. stoljeća, nakon gubitka desne ruke od topovske vatre tijekom bitke. Götz je nosio “pokretnu” i “tehnički izuzetno složenu” protezu umjesto izgubljene ruke.

Freising, poprište vojnih bitaka, uključujući Tridesetogodišnji rat od 1618. do 1648., vjerojatno je doživio povećane amputacije i potrebu za protetikom, sugerira priopćenje. Prethodna istraživanja su također otkrila protetski nožni prst u Egiptu star oko 2600 do 3400 godina te protetsku nogu u Italiji koja datira oko 300. godine prije Krista, objavila je Nacionalna medicinska knjižnica, prenosi Science Alert.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.