Ilustracija/Global-Aero

Promjena ‘političkih odnosa u svemiru’: Rusi i Kinezi najavili projekt kojim će konkurirati Amerikancima

Autor: Zlatko Govedić

Rusija i Kina u utorak su priopćile da su potpisale memorandum o zajedničkoj izgradnji postaje “na površini ili u orbiti Mjeseca”, no zasad nisu navedeni rok ni cijena izgradnje. Ruska svemirska agencija Roskosmos navela je da će projekt Međunarodne lunarne znanstvene postaje s kineskom svemirskom agencijom biti otvoren za sve zainteresirane države i međunarodne partnere te da će se postaja sastojati od pokusnih istraživačkih alata za obavljanje multidisciplinarnih aktivnosti.

Analitičari smatraju kako se Rusija koristi iskustvom iz sovjetskog perioda te da su njezini lunarni programi zapravo proba za odlazak na Mars, poput američkog projekta “Artemis”.

Pošto je američka tvrtka SpaceX najavila let s ljudskom posadom na Mjesec već 2023. godine, Rusija novim projektom, u suradnji s Kinom, pokušava ne izgubiti korak s Amerikancima. Novi lunarni projekt mogao bi biti važna prekretnica za Ruse, koja se podudara s kineskim velikim svemirskim ambicijama.

Naime, sredinom veljače u orbitu Marsa ušla je prva kineska letjelica pod imenom “Tianwen-1” što na mandarinskome znači “ispitivanje neba”. Očekuje se da će se njezin rover spustiti u svibnju ili lipnju. Ta je pak misija značajna jer se na roveru nalazi i radar koji bi mogao otkriti džepove vode ispod površine, koji mogu sadržavati život. Krajem desetljeća očekuje se i misija povratka kineskog rovera s uzorcima tla.

U prosincu su pak Kinezi na Zemlju uspješno donijeli uzorke s Mjeseca, tijekom prve takve misije nakon više od 40 godina.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.