fbpx

PRILIKA ZA ZARADU: NASA će od stranih tvrtki otkupljivati stijene i kamenje s Mjeseca

Autor: S,P,/Dnevno

Agencija Nasa je objavila da želi pokrenuti kupovinu stijena s Mjeseca od privatnih tvrtki, i tako pokrenuti rudarske operacije na Zemljinom satelitu.

Svemirska agencija već prikuplja ponude i informacije od kompanija o tome kako će se sakupljati stijene s Mjeseca, i na koji način će se koristiti roboti u te namjene.

U Nasi planiraju prvo kupiti uzorke u količini od 50 do 500 grama po cijeni od 15 tisuća do 25 tisuća američkih dolara.

Prikupljanje lunarnih stijena i prijenos vlasništva na Nasu dokaz su održivosti koncepta za obavljanje svemirske trgovine na Mjesecu, poručuju iz Nase.

Drugim riječima, inicijativa će pomoći da se uspostave rani principi o tome kako će funkcionirati rudarske operacije među “svemirskim poduzetnicima”, što bi moglo pomoći u održavanju budućih misija astronauta.
Nasa želi preuzeti stijene i prenijeti vlasništvo prije 2024. godine, kada planira ljude poslati na Mjesec.

Svaka će tvrtka morati Nasi dati slike kolekcije prikupljenih stijena, kao i podatke o lokaciji s koje potječu.

Uzorak stijena mora biti težine od 50 do 500 grama, a Nasa će naknadno propisati točne metode prikupljanja.

“Svoju politiku provodimo u praksi kako bismo potaknuli novu eru istraživanja i otkrića koja će biti od koristi čitavom čovječanstvu”, rekao je Nasin službenik Jim Bridenstine.
Da bi poslovala sa Nasom, kompanija bi trebala sakupiti malu količinu mjesečevog tla ili stijena s bilo kojeg mjesta na Mjesečevoj površini.

Nakon prijenosa vlasništva nad mjesečevim stijenama na Nasu, materijal postaje jedino vlasništvo svemirske agencije za Nasine vlastite potrebe.

“Oni plaćaju kompaniji da im proda kamen poput bilo kojeg drugog proizvoda”, rekla je Joan Gabrinovic, bivša glavna urednica časopisa Journal of Space Law, u intervjuu za Reuters.

Kompanijama bi Nasa platila 20 posto avansno, a ostatak u fazama odnosno kako napreduje posao.

“Nasa će na kraju kupiti više vrsta resursa, poput leda koji će možda biti otkriven na Mjesecu”, rekao je Bridenstine.

Led kao posebno važna priča

Led je posebno važan jer bi primjerice takav led mogao poslužiti za osiguranje pitke vode u budućoj bazi na Mjesecu.

Razbijanje molekula vode također bi moglo pomoći u stvaranju raketnog goriva za daljnje putovanje do Marsa. Nasa se nada da će to postići u sljedećem desetljeću, prenosi Daliy mail.

“Podnošenje zahtjeva predstavlja bazu za otvorenu konkurenciju, koja nije ograničena na američke kompanije, a agencija može izabrati jednu ili više kompanija”, naglasio je Bridenstine.

“Mogućnost korištenja resursa na mjestu istraživanja, bit će nevjerojatno važno za vrijeme budućih misija na Mars, zbog čega je važno razvijati tehnologiju i stjecati iskustvo na tom području, posebice kada je riječ o Mjesecu”, navode u Nasi.

TEHNOLOGIJA NEZAUSTAVLJIVA: Umjetnu inteligenciju naučili da vidi kroz zidove, maglu i kišu!

 

Autor:S,P,/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.