Foto: Pexels

PRIJETI NAM ISTA SUDBINA? ALPAMA SU NEKADA PLIVALI MORSKI PSI: Posljednje istraživanje pokazalo što je presudilo njihovom izumiranju

Autor: Dnevno

Znanstveno istraživanje Prirodoslovnog muzeja (NHM) u Beču pokazalo je da su na prapovijesne morske pse utjecale klimatske promjene.

Prije 325 milijuna godina u Koruškom moru, prostoru današnjih Karnskih Alpa, plivali su morski psi. Između 1989. i 2015. godine sakupljači fosila su pronašli zube najstarijih morskih pasa u Austriji, piše Eurocomm-PR.

Kretanje kontinenata nije stvaralo samo planinske lance, već je imalo i velikog utjecaja na morsku faunu. Kada su se počeli sudarati superkontinenti Euroazija i Gondvana u blizini ekvatora između kopnenih masa nastao je tropski obalni pojas.

Morski psi u Austriji

To su bila staništa najstarijih morskih pasa u Austriji, čiji se geološki ostaci danas nalaze u Karnskim Alpama.

Znanstvene analize ostataka su pokazale da su do prvog masovnog izumiranja među prapovijesnim morskim psima dovele upravo klimatske promjene.

Period karbona, prije 360 milijuna godina, obilježavale su drastične klimatske promjene. Na polovima su se konstantno stvarale ledene kape, a razina mora je dramatično je opadala.

Neposredno prije prve velike glacijacije, klimatske promjene su dovele do masovnog izumiranja prapovijesnih morskih pasa.




Drugi val izumiranja

Nakon kratke faze oporavka uslijedio je drugi val izumiranja. Otapanje leda poslije vrhunca u periodu zaleđivanja prouzrokovalo je stvaranje novih staništa koje su slatkovodni morski psi nastanili.

“Morski psi koji su živjeli u morima sporo su se oporavljali, dok su se slatkovodni morski psi u rijekama i jezerima kontinenata brzo razmnožavali i utjecali na povećanje raznolikosti”, objašnjava Iris Feichtinger, s Prirodoslovnog muzeja u Beču.

Ovo istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu “Journal of Vertebrate Paleontology”.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.