Ilustracija: Pixabay

PRIJETE LI NAM NOVE PANDEMIJE? Sto tisuća tona mikroba moglo bi biti pušteno u našu životnu sredinu!

Autor: Zlatko Govedić

Ogromne količine bakterija mogle bi završiti u svjetskim morima zbog topljenja ledenjaka. Među njima moglo bi biti i potencijalno opasnih patogena.

Ledenjaci su velike mase leda nastale stotinama ili tisućama godina, a zbog klimatskih promjena sada se tope alarmantnom brzinom. Zbog njihovog topljenja porasla je i razina mora. Istraživači sa Sveučilišta Aberystwyth (Wales, UK) proučavali su vodu iz ledenjaka širom Europe, Sjeverne Amerike te s dvije lokacije na Grenlandu.

Tisuće tona mikroba

Studija je još jednom pokazala da se s klimatskim promjenama moramo uhvatiti u koštac što prije. Istraživački tim procjenjuje da bi u sljedećih 80 godina više od 100.000 tona mikroba moglo biti pušteno u vodu. Taj se broj može usporediti s brojem svih ljudskih stanica na Zemlji.

Mikrobiolog Arwyn Edwards tvrdi da je ova studija prvi put pokazala koliko je zapravo mikroorganizama zarobljeno u ledenjacima. Broj oslobođenih mikroorganizama ovisi o brzini kojom će se topiti ledenjaci, što pak ovisi o brzini kojom će se planet zagrijavati.

Proračuni tima utemeljeni su na scenariju umjerenog zagrijavanja, koji je razvio Međunarodni panel stručnjaka za klimu (IPCC). Oni procjenjuju da će temperatura na Zemlji do 2100. porasti u prosjeku za 2 do 3 celzija.

Promijenit će se kakvoća vode

“Povećanje protoka vode iz ledenjaka u svjetske rijeke, jezera i mora moglo bi značajno pogoršati kakvoću vode. U svijetu postoji oko 200.000 slivova koji se napajaju glacijalnom vodom. Neki su od njih veoma osjetljive sredine slabo razvijene u pogledu hranljivih tvari, Drugi su izvor prihoda za milijarde ljudi čiji opstanak ovisi o vodi koja dolazi iz tih ledenjaka. Njih smatramo ogromnim rezervama vode, ali moramo biti svjesni da su i oni posebni ekoustavi. U ledenjacima ima na tisuće mikroorganizama, od kojih bi neki mogli biti opasni za ljude. Rizik od toga je veoma mal, ali ga još treba detaljno istražiti”, objašnjava Edwards.

Glaciolog Tristram Irvine-Fynn dodaje: “Tijekom sljedećih nekoliko desetljeća doći će do topljenja ledenjaka pa treba da poradimo na našim saznanjima o stanju i sudbini tih ekosustava. Kada to bolje shvatimo, moći ćemo bolje predvidjeti utjecaj klimatskih promjena na ledenjake i mikroorganizme koje će njihovo otapanje ispustiti u životnu sredinu”.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.