FOTO: Screenshot Twitter/NYT

PRIČA ZA NOVI ‘TITANIC’: Misterij otkriven nakon 129 godina, pronađen davno potopljeni brod… Bio je na u mračnim dubinama obavijen velom tajni

Autor: Dnevno.hr

Istina je voda duboka…

Ovog puta spomenuta izreka može se koristiti u doslovnom smislu oko nevjerojatnog pronalaska.

Naime, istraživači u američkoj saveznoj državi Michigan obznanili su da su pronašli “veličanstveno očuvanu” olupinu broda Ironton, čija je lokacija bila misterij 129 godina.

Saznalo se da se šezdesetak metara dugačak teretni brod potonuo je 1894. godine u jezeru Huron, u području zvanom “aleja brodoloma”, nakon što se sudario s drugim brodom, a otkriven je u vodama današnjeg rezervata Tander bay, priopćila je Nacionalna oceanska i atmosferska administracija (NOAA).

Detalji govore da je Ironton imao sedam članova posade. Katastrofu su preživjela samo dvojica, tako što su se držala za plutajuće ostatke broda u ledenim vodama Hurona, a preostalih pet mornara, uključujući i kapetana, nažalost je poginulo iako su se uspjeli ukrcati u čamac za spašavanje. No, u cijelom kaosu čamac nisu uspjeli otkačiti od broda. Nove fotografije s dna jezera, koje su objavljene jučer, prikazuju čamac za spašavanje koji je još uvijek privezan za brod.

Barža Ironton je 26. rujna 1894. godine plovila jezerom Huron vezana za parnjaču koja ju je teglila, a onda je odlučeno da se veza dva broda prekine kako bi se izbjegao potencijalni sudar nakon što se tegljaču pokvario motor.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.