Foto: Guliver

PRAVDA NAKON 370 GODINA! Potomci osuđenih ‘vještica’ napokon su dočekali ovaj dan: ‘Idemo do kraja’

Autor: Zlatko Govedić

Biti osuđen za vještičarstvo u kolonijalnoj Americi nije bila beznačajna stvar. Ne samo da je bilo malo vjerojatno da će vam se omogućiti pravedno ili objektivno suđenje, nego se dobivala i smrtna kazna, obično vješanjem.

Iako je očito prekasno za one koji su pogubljeni, potomci osuđenih “vještica” dugo su vodili kampanju među zakonodavcima u Sjedinjenim Državama da oslobode svoje pretke.

Sada, zahvaljujući neumornim naporima “CT Witch Trial Exoneration Project”, senatori u državi Connecticutu ovoga su mjeseca glasali 33 za i 1 protiv za oslobađanje 12 osoba koje su nepravedno bile osuđene za vještičarstvo.


Jedan glas protiv došao je od senatora Roba Sampsona koji je tvrdio da je pogrešno “diktirati što je ispravno ili pogrešno o razdobljima u prošlosti o kojima nemamo saznanja”.

“Ne želim vidjeti prijedloge zakona koji s pravom ili nepravedno pokušavaju prikazati Ameriku kao loše mjesto s lošom poviješću. Želim da se usredotočimo na to kamo idemo, a to je svjetlija i bolja budućnost”, dodao je.

Zastupnici su u međuvremenu bili vrlo zadovoljni rezultatom glasovanja.

“Zahvalni smo potomcima, zagovornicima, povjesničarima, zakonodavcima obiju stranaka i mnogim drugima koji su omogućili ovu službenu rezoluciju. Mi ćemo nastaviti zagovarati povijesno obrazovanje i obilježavanje sjećanja na žrtve suđenja vješticama”, zaključuju zakonodavci u Connecticutu.

Obitelji su presretne

Članovi obitelji i njihovi pristaše tvrde da su oslobađanja od odgovornosti važan korak ka učenju iz pogrešaka iz prošlosti.

Saud Anwar, državni senator koji se zainteresirao nakon što je birač otkrio da je njihov predak bio optužen za vještice, rekao je AP-u da se suđenja za vještice i dalje odvijaju diljem svijeta.
“To je relevantno, čak i za ovo vrijeme”, rekao je.

Witch Trial Exoneration Project nada se da će, osim ispravljanja grešaka iz prošlosti, ovo podići svijest o “smrtonosnom lovu na vještice koji se još uvijek događa u mnogim dijelovima svijeta zbog straha, mizoginije i praznovjerja”.

Najmanje 45 ljudi optuženo je za vještičarstvo u kolonijalnom Connecticutu, iako Witch Trial Exoneration Project vjeruje da je zapis vjerojatno nepotpun.
U poznatijem suđenju vješticama u Salemu u obližnjem Massachusettsu, optuženo je oko 200 ljudi, što je dovelo do smrti 25 ljudi.

Prošlog kolovoza, Massachusetts je službeno oslobodio Elizabeth Johnson, posljednju osobu koja je osuđena tijekom suđenja vješticama u Salemu.

Iako je prvotno osuđena na smrt, odobrena joj je odgoda i doživjela je 77 godina. Povjesničari sada vjeruju da je patila od mentalnog poremećaja.

Druge zemlje također su nastojale prepoznati ljude koji su u prošlosti bili nepravedno progonjeni zbog čarobnjaštva.

Prošle godine, tadašnja prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon ponudila je službenu ispriku za 4000 Škota, uglavnom žena, koje su bile optužene za vještičarstvo između 1563. i 1736. godine. Oko 2500 ih je bilo pogubljeno.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.