Wikipedia

PRATEĆE OČI, INTRIGANTNI OSMIJEH, GOMILA PITANJA! Remek djelo Mona Lise nije samo prekrasno već obavijeno misterijima

Autor: Ivor Kruljac

Remek-djelo renesanse, djelo velikog genija, Leonarda da Vincija, slika Mona Lise naprosto očarava ljude diljem svijeta.

Mnogi sanjanju vidjeti sliku smještenu u francuskom muzeju Louvre u Parizu uživo. Hvale je i amateri i profesionalci, kritičari, publika, likovni teoretičari i ljubitelji umjetnosti općenito. Nakon guranja u velikim redovima kako bi se svojim oči, konačno uživo susreli s Leonardovim slikarskim uratkom, za mnoge zasigurno izaziva oduševljenje, ali moguće čak i malu jezu, budući da se priča kako vas Mona Lisine oči prate gdje god se krećete po prostoriji.

No, poznata slika puna je raznih misterija, nagađanja i spekulacija. Donosimo vam nekoliko najzanimljivijih.

24-godišnja žena prodavača

Velike su bile debate oko toga tko je točno žena na Da Vincijevoj slici s nevjerojatnim efektima kao da se radi o živoj osobi.

Danas se brojni stručnjaci slažu kako je riječi o Lisi Gherardini del Giocondo, ženi Francesca del Gioconda, prodavača svile iz Firenze. Smatra se kako je djevojka, kada je bila model Da Vinciju oko 1503. godine imala 24 godine, a njena poza, gdje je tijelo pod kutem da se udaljava od ljudi, izazavalo je divljenje i kopiranje brojnih Da Vincijevih suvremenika.

U ranijim stoljećima, kao sumnjivice za poziranje na portretu renesansnog majstora, u prvom su redu bile plemkinje, te se tu spominjala kneginja Mantue, Isabella d’Este i vojvotkinja Francavilla, Costanza d’Avalos. Bile su tu teorije i kako je Mona Lisa ustvari muškarac, možda njegov asistent, moguće i ljubavnik, Gian Giacomo Caprotti ili čak i Leonardo Da Vinci osobno. Međutim, firenska prodavačica, konsenzus je likovnih stručnjaka.

Inicijali ili pukotine?

Svi znaju da je Leonardo Da Vinci autor Mona Lise, ali ako pitate šefa talijasnkog nacionalnog odbora za kulturnu baštinu i sam umjetnik je to dodatno htio potvrditi.




Tako je čelnik ovog važnog državnog tijela, Silvano Vinceti, 2010. godine tvrdio kako je na Mona Lisinom desnom oku uočio slabo otisnute incijale “L” i “V”, a uz inicijale umjetnika, Vincetu se činilo kako se na lijevom oku nalaze slova “C”, “E” ili “B”.

Međutim, muzej Louvre je Vincetu slomio snove, kada mu je odgovorio na njegova pisma i rekao kako su pitanju mirkoskopske pukotine na slici.

Koji su to mostovi?

Nerealna, distancirana pozadina Mona Lise izgleda poput sna, a čini se višljim s desne strane nego s lijeve te je teško zamisliti kako se taj okoliš spaja na točki koju prekriva Leonardova muza.




To samo po sebi, omogućava da Mona Lisa izgleda višlje i uzdignute kada se gleda prema lijevo, nego prema desno.

Pozadina slike dodatno je zaintrigirala ljude zbog mosta na desnoj strani. Većina smatra kako je u pitanju most Ponte Buriano iz Toskane, ali u 2011. godini se pojavila teorija kako je riječ o mostu Bobbio preko Trebbie, koji je poplava srušila 1472. godine.

Nije joj dobro?

Uvijek intrigantno lice Mona Lise s koje je teško skinuti pogled, na poseban je način privukla i medicinske stručnjake.

Tako je jedan talijanski doktor promatrao natekline oko njenih očiju i diijagnosticirao kako je u njenoj prehrani bilo obilje kolesterola. Drugi su nagađali, između ostalog, kako je imala paralizu lica, sifilis, pa čak i da je gluha. Zubari su nagađali kako je imala kompulzivno skrgutanje zubima ili čak da nije imala zub ili više. Spojeno s ogrebotinom na usni, javlja se uznemirujuća pomisao kako je možda 24-godišnjakinju tukao njen muž ili je općenito, bila žrtva nasilja.

No, bilo je tu i ljepših dijagnoza, pa su neki po njenom pogledu zadovoljstva nagađali kako je bila trudna. Također, kod Mona Lise je fascinantan i njen osmijeh koji su znanstvenici s Harvarda 200. godine dodatno promatrali i objasnili iz neurološkog kuta gledanja. Tako su istaknuli da, kada promatrač gleda njene oči, usta upadaju u njegov periferni vidi, koji gleda u crnom i bijelom. Time se sjene na kutevima njenih usana naglase, te se osmijeh više raširi, ali se zato smanjuje kada se gleda izravno u njene usne. Pomalo jezivo, ali još jedan pokazatelj Leonardovog slikarskog genija.

Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.