Foto: Screenshot/YouTube/National Geographic

Površina Sunca snažno je eruptirala: Očekuje se još eksplozija, evo kako to utječe na Zemlju

Autor: F.F

U posljednje vrijeme, Sunce je pokazalo svoju moć s nekoliko iznimno snažnih baklji koje su eruptirale. Ove baklje su bile tako orijentirane da su mogle imati značajan utjecaj na Zemlju. Dvije od tih baklji, označene kao X1.3 i X1.2, proizašle su iz aktivnog skupa sunčevih pjega AR 3663, eruptirajući u određenim vremenima.

Svaka od njih je uzrokovala radio-zamračenje na Zemlji, a mogući su bili i popratni događaji poput izbacivanja koronalne mase, koja bi mogla izazvati dodatne učinke ovdje na Zemlji. Trenutno, ima devet skupina sunčevih pjega okrenutih prema Zemlji, s AR 3663 koji se čini najaktivnijim.

Ovaj skup sunčevih pjega, počeo je emitirati baklje krajem travnja, a do danas je zabilježeno više od desetak baklji, uključujući i tri baklje klase X, najjačeg tipa, piše Science Alert.

Bit će ih još

Prema predviđanjima znanstvenika, očekuje se još baklji klase M i možda još nekoliko baklji klase X prije nego što se AR 3663 okrene dalje od Zemlje. Solarna baklja je impresivna erupcija na površini Sunca koja proizlazi iz naglog oslobađanja energije povezane s pucanjem i ponovnim povezivanjem linija magnetskog polja. Ponekad se ove baklje prate CME-om, ogromnom količinom plazme i magnetskog polja izbačenih u svemir.

Superračunalo izračunalo koliko nam je vremena još ostalo: ‘Ljudi neće moći izdržati tu vrućinu’
Kad CME dosegnu Zemlju, mogu izazvati geomagnetske oluje s različitim učincima, uključujući fluktuacije električne mreže, utjecaj na satelite i stvaranje prekrasnih aurora na nebu. Iako trenutno nema predviđenih geomagnetskih oluja povezanih s bakljama od 5. svibnja, očekuje se da će CME povezan s bakljom X1.6 iz 3. svibnja izazvati umjerenu geomagnetsku oluju 6. svibnja.

Iako se AR 3663 okreće dalje od Zemlje, što bi moglo značiti manje utjecaje budućih baklji, trenutno smo na vrhuncu 11-godišnjeg ciklusa aktivnosti Sunca, pa je moguće da nas čeka još nekoliko solarnih iznenađenja u bliskoj budućnosti.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.