Foto: Unsplash

Povijesna suša na prastaroj rijeci otkrila drevne tajne: Pronađeni 2000 godina stari predmeti

Autor: F.F

Povijesna suša koja je zahvatila rijeku Amazonu u Brazilu otkrila je drevne kamene rezbarije koje bi mogle datirati čak do dvije tisuće godina unatrag. Na obalama rijeke Rio Negro pronađeni su petroglifi, to jest prapovijesni crteži urezani u stijene, prikazujući ljudska lica, likove i životinje. Ove rezbarije su se pojavile zbog smanjenja razine vode na arheološkom lokalitetu poznatom kao Ponto das Lajes.

Prema procjenama znanstvenika, crteži su urezani u kamen između 1000. i 2000. godine. Prvi put su dijelom otkrivene tijekom teške suše 2010. godine, kada je razina vode Rio Negra pala na 13,63 metra, što je tada bila najniža razina zabilježena u poznatoj povijesti ispod razine od 13 metara.


Stručnjaci predviđaju sablasnu budućnost: Posebno zabrinjavaju dijelovi o djeci i gradovima

Suša kakva nije viđena godinama

U nekim dijelovima Amazone, od srpnja do rujna ove godine, palo je najmanje oborina od 1980. godine, prema podacima brazilske Nacionalne agencije za upozoravanje na prirodne katastrofe (Cemaden).


Brazilsko Ministarstvo znanosti, tehnologije i inovacija pripisuje ovogodišnju sušu fenomenu El Niña, koji uzrokuje ekstremne vremenske fluktuacije. El Niño je prirodni klimatski fenomen koji se javlja u Tihom oceanu i ima značajan utjecaj na globalnu klimu. Ovaj fenomen označava topljenje obalnih voda u srednjem i istočnom dijelu Tihog oceana, a dolazi do promjena u atmosferskom pritisku, vjetrovima i temperaturama na globalnoj razini.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.