Foto: Pixabay

‘POSVUDA SU… KAO DA SE ROJE OKO LETJELICE!’ Što je američki astronaut doista vidio dok je orbitirao oko Zemlje? ‘Nije imao pojma, nije ni NASA’

Autor: Dnevno.hr/L.K.

Godine 1998. u svemir je poslan najstariji astronaut svih vremena: John Glenn (1921. – 2016.), u to vrijeme još uvijek aktivan američki senator, imao je sedamdeset sedam godina kad je poletio s lansirne rampe.

U tom trenutku, osjetio je tek blago ubrzanje pulsa – ta bio mu je to već drugi boravak u svemiru!

U povijest se upisao još davne 1962. godine, kao prvi Amerikanac koji je napravio orbitalni let oko Zemlje, kao i treći američki astronaut u svemiru uopće (prije njega lansirani su samo Alan Shepard i Gus Grissom). Programu svemirskih letova “Mercury” pridružio se kao vojni pilot, s iskustvom mnogobrojnih borbenih misija iz Drugoga svjetskog i Korejskog rata. U svemirskom brodu “Mercury 6”, naš planet je obletio triput, za nešto manje od pet sati. Dok je boravio u kapsuli “Friendship 7”, ugledao je nešto…. Pa, čudno.


“Posvuda su… Kao da se roje oko letjelice”

Prve trenutke u orbiti Glenn je proveo gledajući Zemlju – izvijestio je, primjerice, o pješčanoj oluju nad Nigerijom, kao i o omanjim problemima s visinomjerom. Ono što je njegovo srce ispunilo mješavinom ushita i straha dogodilo se u trenutku kad je letio iznad Australije: učinilo mu se da se da kroz prozor vidi nešto slično – krijesnicama!

“Posvuda su… Kao da se roje oko letjelice”, uzbuđeno je opisivao nesvakidašnji prizor. Pogledavši bolje, rekao je da vidi na tisuće fosforescentnih čestica žućkasto-zelenkaste boje. Glenn nije imao pojma o čemu je riječ. Nije to znala ni NASA. Kontrola na Zemlji zaključila je da je riječ o komadićima kristaliziranog leda koji su strujali uzduž letjelice, no pokazalo se da tome nije bilo tako.

Kristalići mokraće

Teorije o izvanzemaljcima, premda vrlo maštovite i uzbudljive, također nisu “držale vodu”. Objašnjenje čudesne pojave bilo je razočaravajuće prozaično: radilo se o Glennovoj mokraći! Letjelica je, naime, bila opremljena ventilom koji je astronautove tjelesne tekućine – mokraću i znoj – izbacivao u svemir. Ispuštena iz kapsule, mokraća se trenutačno smrznula, a kad bi svjetlo udarilo pod pravim kutem, ti kristalići su svijetlili zelenkastim sjajem, baš poput “nebeskih krijesnica”.

“Friendship 7” spustio se u Atlanski ocean šezdesetak kilometara dalje od planiranog mjesta, a nepunih sedam minuta kasnije američkog junaka pokupio je brod. Zanimljivo, kapsula je bila još vrela od atmosferskog trenja, pa Glenn nije mogao izići iz nje kroz predviđeni otvor, već je aktivirao eksplozivne šarke na pomoćnim vratima. Tom prilikom, kad je detonator odskočio, ozlijedio je ruku, no bila je to mala cijena za sudjelovanje u jednoj od najvećih avantura u povijesti ljudskog roda.

Autor:Dnevno.hr/L.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.