Screenshot/Youtube

Ponedjeljak je bio najtopliji dan u povijesti mjerenja: Prema zastrašujućoj procjeni meteorologa, temperatura će još rasti

Autor: Zlatko Govedić

Prema prvim mjerenjima američkih meteorologa, u ponedjeljak je premašen dnevni prosjek temperature 17 °C, što ga čini najtoplijim danom u povijesti mjerenja.

Prosječna dnevna temperatura zraka na površini planeta 3. srpnja iznosila je 17,01 °C, izvijestila je američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA).

To mjerenje nadmašuje prethodni dnevni rekord (16,92 °C) postavljen 24. srpnja 2022. godine. Podaci NOAA-e sežu do 1979. godine.

Prosječna svjetska temperatura zraka, koja varira između oko 12 °C i nešto ispod 17 °C svakog dana u godini, iznosila je u prosjeku 16,2 °C početkom srpnja između 1979. i 2000. godine.

Rekord tek treba biti potvrđen drugim mjerenjima, ali bi uskoro mogao biti oboren s početkom ljeta na sjevernoj hemisferi.

Prosječna globalna temperatura obično nastavlja rasti do kraja srpnja ili početka kolovoza.

Čak su i prošli mjesec prosječne globalne temperature bile najtoplije koje je Copernicus, jedinica Europske unije za praćenje klime, ikada zabilježila početkom lipnja.​
Temperature će vjerojatno porasti još više iznad povijesnih prosjeka tijekom sljedeće godine s početkom vremenskog fenomena “el niño” u Tihom oceanu, za koji je Svjetska meteorološka organizacija u ponedjeljak potvrdila da je upravo u tijeku.

Osim toga, zbog ljudske aktivnosti, ponajprije izgaranja fosilnih goriva, svake se godine u atmosferu emitira oko 40 milijardi tona ugljičnog dioksida (CO₂) zbog čega se naš planet nastavlja zagrijavati.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.