Pixabay

POMRČINA ČOVJEČANSTVA: 18 mjeseci bez Sunca

Autor: Dnevno.hr

Prema povjesničarima 536. godina je bila najgora godina ikada.

Taj period je nazvan mračnim dobom čovječanstva. Taj se termin počeo upotrebljavati jer je neobična magla prekrila Europu, Bliski istok i dijelove Azije te stvorila potpuni mrak 18 mjeseci. Arheologe i povjesničare iznimno je interesirao ovaj misteriozni slučaj pa su ga počeli istraživati. Povjesničar Michael McCormick i glaciolog Paul Majewski proučavali su blokove leda od trajno zamrznutih ledenjaka koji u sebi imaju čestice zraka sačuvane kroz povijest. Otkrili su da ‘mračni period’ posljedica djelovanja vulkana.

Erupcija masivnog vulkana na Islandu ispustila je toliko gust vulkanski pepeo u atmosferu koji je upotpunosti prekrio Sunce te izazvao katastrofalnu propast usjeva. Tada je globalna temperatura pala na rekordno nizak nivo. Tijekom čitave godine temperatura je bila niža za 1,5 do 2,5 stupnjeva Celzijusa. U Irskoj je zabilježen ogroman pad proizvodnje kruha u periodu od 536 do 539.

U Kini je tijekom ljeta pao snijeg, a pet godina kasnije bubonska kuga je zavladala Egiptom koji je bio pod vlašću Rimljana. Kuga se brzo proširila preko Istočnog rimskog carstva te ubila između trećine i polovice populacije. Ovaj vremenski poremećaj ubrzao je raspad oslabljenog carstva i uništio ekonomiju Europe što je dovelo do brutalnih ratova, kuge, tiranije i feudalizma.

Zapisi pokazuju da se Europa nije oporavila od stagnacije cijeli jedan vijek.

Za čovječanstvo ovo je bila jedna od najgorih godina, a priroda nas zasigurno i danas upozorava.

Autor:Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.