Novčić UFO MP-1766, Screenshot/Youtube

Poljaci izradili novčić koji svijetli i lebdi u zraku: ‘Izgleda kao NLO’

Autor: Zlatko Govedić

Novčić koji lebdi nazvan UFO MP-1766, prvi je takve vrste na svijetu i službeno je sredstvo plaćanja. Naručila ga je Nacionalna banka Kameruna, a izradila ga je poljska kovnica Mennica Polska.

Naziv tog inovativnog novčića inspiriran je njegovim sličnostima s letećim tanjurom i sposobnošću polaganog rotiranja u zraku poput izvanzemaljskog svemirskog broda. Broj 1766 odnosi se na pak na godinu osnutka poljske kovnice kao i vrijednost novčića.

Naime, kovanica vrijedi 1766 kamerunskih franaka (2,69 eura). Iako se može koristiti kao zakonsko sredstvo plaćanja u Kamerunu, vrijednost tog malenog čuda inženjeringa znatno je veća od njegove službene vrijednosti.

Ograničena emisija

S ograničenom emisijom od samo 510 jedinica u cijelom svijetu, UFO MP-1766 ima prednaručenu cijenu veću od 1000 eura. Prototip novčića predstavljen je krajem veljače na Tehničkom forumu u Berlinu i bit će dostupan ovog proljeća.

“Nije bilo lako odlučiti čime ćemo ovaj put iznenaditi sudionike Tehničkog foruma. Okupili smo tim stručnjaka iz različitih odjela tvrtke, uključujući marketing i proizvodnju. Ideja je bila spontana: ‘Napravimo leteći novčić’. Prvo je zvučalo kao dobra šala, ali svakim danom postajalo je jasno da smo spremni za zadatak. Pronašli smo pravu tehnologiju i uspjelo je. Rad je tekao glatko, a proizvodnja je brzo napredovala”, priča Łukasz Karda, direktor Odjela za tehničko i proizvodno planiranje poljske kovnice.

Mennica Polska nije objavila previše detalja o tehnologiji izrade kovanice UFO MP-1766, ali zna se da inovativni novčić ima ugrađen mali motor koji se aktivira magnetskim poljem generiranim između novčića i posebne baze. To omogućuje srebrnom novčiću da lebdi i polako se okreće poput letećeg tanjura.
(VIDEO) Otkriven najudaljeniji kvazar u svemiru: Astronomi nemaju objašnjenje za neke njegove osobitosti!

Suradnja sa središnjom bankom

Osim svojih sposobnosti lebdenja i futurističkog dizajna, UFO MP-1766 također ima fluorescentne elemente koji svijetle u mraku, dodajući dramatični efekt.
Mennica Polska jedini je privatni subjekt koji smije proizvoditi novčiće i investicijske proizvode u Poljskoj i jedini proizvođač komemorativnih novčića koje izdaje Nacionalna banka Poljske. Da bi UFO MP-1766 bio zakonito sredstvo plaćanja, a ne samo lebdeći komad srebra, tvrtka je morala ući u partnerstvo sa središnjom bankom.

“Ne možemo jednostavno stvoriti novčić koji će biti u službenom optjecaju jer samo središnje banke imaju pravo izdavanja novca. Stoga postoji poslovni model kontaktiranja pomalo egzotičnih stranih banaka, u ovom slučaju Banke Kameruna”, zaključuje Karda.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.