Screenshot/Youtube

Polarni vrtlog doživio dramatični preokret: ‘Moguće su i ekstremne hladnoće’

Autor: Zlatko Govedić

U neočekivanom zaokretu atmosferske dinamike, arktički polarni vrtlog, dominantni obrazac cirkulacije zraka, doživio je potpuni preokret, s vjetrovima koji sada pušu u istočnom smjeru. Taj preokret pobudio je zanimanje znanstvenika širom svijeta dok nastoje razotkriti njegove moguće implikacije na vremenske uzorke u nadolazećim mjesecima.

Fenomen preokreta polarnog vrtloga, iako je upečatljiv, nije posve bez presedana. Tijekom ljetnih mjeseci na sjevernoj polutki, vrtlog prirodno slabi, što dovodi do pomaka njegovih cirkulirajućih vjetrova prema istočnom smjeru.

Međutim, preokreti sa zapada na istok tijekom zimskih mjeseci često privlače značajnu pozornost zbog mogućih utjecaja na globalne vremenske obrasce. Preokret kojem smo svjedočili u ožujku 2024. ističe se kao jedan od najsnažnijih događaja te vrste zabilježen od početka sveobuhvatnog praćenja 1979. godine.

‘Velika drama’

Klimatologinja Amy Butler iz američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) naglašava izvanrednu prirodu stratosferskih događaja ove zime, napominjući da se oni svrstavaju među prvih šest najjačih zabilježenih obrata. Klimatologinja Rebecca Lindsey iz NOAA-e, opisuje razvoj događaja kao “veliku dramu”, naglašavajući znanstvenu intrigu koja okružuje fenomen i njegove implikacije.

Polarni vrtlog, smješten u stratosferi otprilike 6 do 20 km iznad Zemljine površine, služi kao ključni mehanizam za održavanje hladnog zraka iznad arktičkog područja. Međutim, poremećaji u vrtlogu, često potaknuti atmosferskim valovima poznatim kao Rossbyjevi valovi, mogu dovesti do onoga što se naziva iznenadnim stratosferskim zagrijavanjem.

Taj događaj, karakteriziran oslabljenim polarnim vrtlogom, može rezultirati raspršivanjem hladnog zraka te izazvati hladnoće i ekstremne vremenske prilike na nižim visinama.
Astronauti snimili pomrčinu Sunca iz svemira: Evo kada ćemo ju vidjeti iz Hrvatske

Važnost kontinuiranog praćenja

Unatoč značajnom preokretu polarnog vrtloga uočenom u ožujku 2024., točni utjecaji na globalne vremenske obrasce i dalje su neizvjesni. Jedno značajno zapažanje bio je skok razine ozona iznad Arktika, što se pripisuje oslabljenom polarnom vrtlogu koji omogućuje povećano nakupljanje ozona na polovima. Međutim, za sada nema velikih vremenskih poremećaja koji su izravno povezani s ovim preokretom.
Gledajući unaprijed, stručnjaci naglašavaju važnost kontinuiranog praćenja i istraživanja dinamike polarnog vrtloga, osobito u kontekstu tekućih klimatskih promjena. Kako globalne temperature nastavljaju rasti, ponašanje polarnog vrtloga može doživjeti daljnje promjene, pod utjecajem čimbenika kao što su obrasci cirkulacije el niño i promjene u pokrivenosti morskim ledom.

Stoga će trajno znanstveno istraživanje i promatranje biti ključno za razumijevanje evoluirajuće uloge polarnog vrtloga i njegovih implikacija na vremenske sustave diljem svijeta.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.