Ilustracija: Pixabay

Pogledajte kako su se dvije vrste spojile u jednu: ‘Ovo se viđa jednom u milijardu godina’

Autor: Zlatko Govedić

U tijeku je evolucijski spektakl koji se događa jednom u milijardu godina: dva oblika života stapaju se kako bi stvorili jedan organizam koji se može pohvaliti izvanrednim sposobnostima.

Taj događaj, poznat kao primarna endosimbioza, događa se kada jedan mikrobni organizam proguta drugi i na kraju ga integrira u vlastitu staničnu strukturu. U monumentalnom otkriću međunarodni tim znanstvenika na djelu je promatrao primarnu endosimbiozu unutar vrste algi nazvane Braarudosphaera bigelowii.

Ta je alga progutala cijanobakteriju, omogućivši joj da izvede pothvat koji je prije bio izvan njenih mogućnosti: fiksiranje dušika izravno iz zraka, proces ključan za proizvodnju hranjivih tvari. Takvo spajanje algi i cijanobakterija odražava dva ključna događaja u povijesti Zemlje.

Cijanobaterija UCYN-A postala je dio tijela alge Braarudosphaera bigelowii, Foto: Cell

Sinkronizirana replikacija

Prvi se dogodio prije 2,2 milijarde godina kada je arheja progutala bakteriju, što je dovelo do stvaranja mitohondrija, energetskih stanica stanica. U drugom događaju, prije 1,6 milijardi godina, došlo je do ugradnje cijanobakterija u naprednije stanice, što je rezultiralo pojavom kloroplasta i evolucijom fotosinteze u biljkama.

U nedavnim studijama znanstvenici su razotkrili odnos B. bigelowii i cijanobakterije UCYN-A. Otkrili su sinkroniziranu replikaciju i diobu stanica, što ukazuje na primarnu endosimbiozu.

Nadalje, ispitivanje proteina UCYN-A otkrilo je njegovu ovisnost o algama domaćinima za esencijalne genske proizvode, što je obilježje evolucije organela.
Mogućnost  primjene u poljoprivredi

Ovo revolucionarno otkriće baca svjetlo na novu organelu, nazvanu nitroplast, i njenu ulogu u fiksaciji dušika. Unatoč nedavnoj pojavi, nitroplasti imaju potencijal revolucionirati poljoprivredu pružajući put za inženjering sposobnosti fiksiranja dušika u usjeve.

Istraživački tim planira dublje proučiti nitroplaste, istražujući njihovu prisutnost u drugim stanicama i njihov potencijalni utjecaj.

Ovo otkriće otvara uzbudljive puteve za razumijevanje evolucije i iskorištavanje njezine moći za dobrobit čovječanstva.
Vampirske bakterije imaju neutaživu žeđ za ljudskom krvlju: ‘Ovo je jezivo otkriće’

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.