Foto: Unplash

Pogled iz svemira pobliže objašnjava kako su nastale piramide: Mogao bi otkriti puno toga

Autor: F.F

Otkriće na isušenom rukavcu rijeke Nil moglo bi pružiti ključne informacije o tome kako su piramide u Egiptu izgrađene prije mnogo stoljeća, rješavajući dugogodišnji misterij. Dr. Eman Ghoneim, koristeći podatke radarskih satelita iz svemira, istraživao je dolinu Nila i otkrio nekadašnji vodeni put po imenu Ahramat Branch. Taj sada suhi vodeni put nekada je prolazio kroz Gizu i vodio do Faiyuma, a mogao se koristiti za transport materijala korištenih u izgradnji piramida.

Ghoneim je otkrio da je Ahramat Branch bio izuzetno dug i širok, dosežući širinu ekvivalentnu današnjem toku Nila. Nazivajući ga “velikim ogračkom”, Ghoneim je sugerirao da bi voda s ovog puta mogla biti korištena za transport građevinskih blokova potrebnih za izgradnju piramida.

Foto: Unsplash

Mogli bi otkriti puno toga

Nedostaje potvrda o aktivnosti rijeke Ahramat tijekom Starog i Srednjeg kraljevstva prije otprilike 4700 godina, ali Ghoneim je primijetio da su piramide “smještene točno na obali grane koju smo pronašli”. Ovo otkriće može ukazivati na to da su piramide služile kao “hramovi u dolini”, djelujući poput drevnih luka, piše Indy100.

Jeste li se ikada pitali zašto vidite mjesec i po danu: Iz NASA-e objasnili ovu pojavu

Osim što bi ovo istraživanje moglo pomoći u razumijevanju izgradnje piramida, moglo bi također otkriti dijelove drevnog Egipta koji su davno nestali kada je Nil prirodno mijenjao svoj tok. Ghoneim je istaknuo da su staroegipatski gradovi i naselja nestali zajedno s granom rijeke, a njihovo otkrivanje sada predstavlja izazov.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.