Ilustracija: Pixabay

PODMORSKI VULKAN U NAŠEM SUSJEDSTVU: Prije četiristo godina uništio je bajkoviti otok, a sada se magma opet nakuplja!

Autor: Zlatko Govedić

Podmorski vulkan, čija je smrtonosna erupcija uništila bajkoviti grčki otok Santorini prije gotovo četiristo godina, ima rastuću, dosad neviđenu komoru magme koja bi mogla potaknuti još jednu veliku erupciju u sljedećih 150 godina, otkriva nova studija.

Oko 7 km od Santorinija, 500 m ispod površine oceana, nalazi se vulkan Kolumbo, jedan od najaktivnijih podmorskih vulkana na svijetu. Prema povijesnim zapisima, njegova posljednja erupcija 1650. godine usmrtila je najmanje 70 ljudi.

Znanstvenici su se koristili metodom “inverzijom punog valnog oblika”, koja se koristi umjetno proizvedenim seizmičkim valovims za stvaranje slike visoke rezolucije koja pokazuje koliko je podzemna stijena kruta ili mekana.

“Inverzija punog valnog oblika slična je medicinskom ultrazvuku. Na temelju zvučnih valova izrađujemo slike podzemne strukture vulkana”, kaže suautorica studije i vulkanologinja Michele Paulatto s “Imperial College” (London, Engleska, UK).

Podaci iz seizmičkih snimaka pokazali su značajno smanjenje brzine ispod vulkana, što ukazuje na prisutnost magmatske komore, a ne samo čvrste stijene. Daljnji izračuni otkrili su da komora magme raste brzinom od četiri milijuna kubičnih metara godišnje, i tako stalno od erupcije 1650. godine.

Komora sada sadrži otprilike 1,4 km³ magme, otkrio je tim.

Prvi autor studije i geofizičar Kajetan Chrapkiewicz s “Imperial College” tvrdi da bi volumen magme mogao doseći otprilike 2 km³ u sljedećih 150 godina. To je bila procijenjena količina magme koju je Kolumbo izbacio prije gotovo 400 godina.




Nova studija ilustrira koliko je važno pomno pratiti podmorske vulkane. Za razliku od potresa, vulkanske erupcije mogu se donekle predvidjeti, ali samo ako stručnjaci imaju dovoljno podataka o kretanju magme ispod vulkana.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.