Ilustracija

POČETAK NOVOG PROJEKTA: Europa počinje istraživati život u dubokom svemiru

Autor: Zlatko Govedić

Europska svemirska agencija odobrila je izgradnju svemirskog teleskopa ARIEL (Atmospheric Remote-sensing Infrared Exoplanet Large-survey) koji će služiti za detaljno istraživanje atmosfera dalekih egzoplaneta.

Misija će otpočeti 2029. godine i pokušati odgovoriti na pitanja: od čega se sastoje egzoplaneti i kako su nastali? Astrofizičari Bečkoga sveučilišta zaslužni su za softver za pozicioniranje teleskopa i sudjelovat će u znanstvenim pripremama za misiju.

Pozicioniranje svemirskog teleskopa od presudnog je značenja za mjerenja koja obavlja teleskop.

Egzoplaneti se ne vide, nego se otkrivaju tako što se uočava njihov gravitacijski utjecaj na zvijezde. Teleskop će imati primarno ogledalo dužine jednog metra sa spektrometrom i fotometrom. Ti će uređaji analizirati vidljivu i infracrvenu svjetlost i detektirati minimalne promjene sjaja zvijezda pri prolasku egzoplaneta ispred njih.

Cilj prikupljanja i analiziranja tih podataka jest dobivanje informacija o kemijskom sastavu atmosfera egzoplaneta i oblaka koji se nalaze u njihovoj atmosferi.

“Prvi ćemo put moći objasniti dinamičnu atmosferu planeta oko dalekih zvijezda, ispitati mogućnost života na njima i tako bolje shvatiti uzajamni odnos između zvijezda i njihovih planeta. Sigurni smo da ćemo otkriti nove vrste planeta s atmosferama koje se ne mogu naći u našem Sunčevom sustavu”, izjavo je Manuel Gïdel s Instituta za astrofiziku i jedan od vodećih istraživača misije.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.